Devil’s Bargain – Visions

Deze plaat van Devil’s Bargain kwam vorig jaar al uit. Soms blijft er eentje liggen, en dit was er zo eentje. Het zijn een aantal Belgen met een voorliefde voor bands als Saxon en Helloween. Het is voornamelijk gitaargedreven heavy metal wat de klok slaat. Daaraan voegt men kopstemzanggilletjes en krijgerwoestheid toe. Dat is geen onbekende formule. De band heeft een tof logo erbij gepakt en is aan de slag gegaan. Het resultaat is Visions.

Lekker ouderwets wordt gegrooved op de drums op een liedje als Endless Fight. Het is een schande wanneer je niet lekker met je hoofdje heen en weer knikt. Dat kan ook bijna niet anders, want de liedjes zitten redelijk in elkaar. De gitaristen krijgen tijd genoeg om te soleren, en maken dankbaar gebruik van die tijd. De vocalen zijn wat eigenzinnig. Het is voor mij persoonlijk een wat minder dankbare fit. Het testosterongehalte mag een tandje hoger om nog net wat extra agressie te krijgen. De zanglijnen verdienen ook wat meer aandacht, vooral waar het de toon ten opzichte van de muziek betreft.

Op Sign of the Times blijkt pas hoe lekker deze vocalen kunnen klinken onder de op country geïnspireerde loopjes. Ik snap dat de heren gitaristen graag hun gitaarskills willen tonen, maar ik denk dat een iets gestriptere versie van dit geluid de band nog wat beter tot zijn recht doet komen. Dat merk je bijvoorbeeld aan het catchy refrein van dit liedje. De liedjes zijn verder voldoende catchy om de luisteraar de volle speeltijd geboeid te houden. Op de titelsong is het tempo wat trager. De wijze waarop het is ingespeeld is wat minder coherent, qua precisie van de picks, maar dat heeft wel charme. Het valt wel op wanneer dezelfde lick een stuk of vier keer terugkomt maar elke keer net anders klinkt. Het is een beetje een ruwe diamant, dit Visions.

Je hebt nu ook gelijk duidelijk waarom deze plaat was blijven liggen. Ik heb er niet echt een uitgesproken mening over. Het is nog geen kanjer van een plaat, en de band is nog een beetje op zoek naar de juiste snaar als band. Maar het is acceptabel, wat hier gepresteerd wordt. Het is gewoon een degelijk heavymetalplaatje met organisch klinkende old school metal. Visions is niet al te snedig, maar het is vermakelijk, en blinkt niet echt ergens in uit. Desondanks zou ik mij prima vermaken op plekken waar deze band te bewonderen zou zijn in covidvrije tijden. Luistertip: Sign of the Times.

Score:

73/100

Label:

Eigen Beheer, 2020

Tracklisting:

1. Sewer Rats
2. Endless Fight
3. No Return
4. Devil’s Bargain
5. Sign of the Times
6. Your Disposal
7. Symphony of Silence

Line-up:

  • Arthur Melchior Pagliarini – Vocalen
  • Juan Carlos Galdos – Gitaar
  • Jurgen Van Poppel – Gitaar
  • Dirk Poppe – Basgitaar
  • Nico Laureys – Drums

Links: