Devilment – II: The Mephisto Waltzes

In 2014 verscheen daar opeens Devilment: een band met Cradle of Filth-voorman Dani Filth achter de microfoon, maar opgericht door gitarist Daniel Finch. Die had Filth gevraagd zanger te worden: een beslissing die hij snel zou betreuren. Binnen mum van tijd stond Finch op straat en nam Filth de touwtjes stevig in handen. Niemand heeft hem ooit meer horen roepen dat hij ‘slechts’ de zanger was van Devilment. Devilment werd Cradle of Filth, maar dan in een ander jasje.

Finch richtte in allerijl The Devils Music op, waarmee hij onlangs een album uitbracht waar de potentie weliswaar hoorbaar is, maar niet uit de verf komt. Van Devilment krijgen we nu II: The Mephisto Waltzes en om maar gelijk met de deur in huis te vallen: dit is ‘m ook niet. En om maar compleet met hor- én tussendeur in huis te vallen: dit is het slechtste product waar Dani Filth ooit zijn medewerking aan heeft verleend.

We krijgen negen tamme, saaie, eentonige gothicmetalnummers (platenmaatschappij Nuclear Blast heeft het over blackmetal maar dat zal wel een foutje van de stagiair zijn geweest) voorgeschoteld met een veel te prominente rol voor de vocalen van keyboardspeler Lauren Francis. Sterker nog: het lijkt wel alsof zij dé frontvrouw van de band is, zo vaak staat Dani Fith in haar schaduw. Wat tijdverdeling betreft dan, want Francis heeft best een aardig keeltje, wereldschokkend is het allemaal niet.

De afwisseling en spanning van debuutplaat The Great and Secret Show is op II: The Mephisto Waltzes totaal verdwenen. Het album kabbelt voorbij als een bergbeekje en pas in het laatste nummer komt er iets voorbij dat nog een beetje aan het vorige album doet denken. Verder is het armoe troef. Drie keer geeuwen en snel door naar een andere band.

Conclusie: waar de eerste plaat van Devilment niet geweldig maar wel verfrissend en veelbelovend was, zitten we nu met twee opvolgers die allebei teleurstellen. Jammer en opmerkelijk dat dat het ergst is bij de band met de muzikant met de meeste ervaring. Zeker gezien het uitstekende laatste album van Cradle of Filth, is het voor Dani misschien wel het beste te stoppen met deze gekkigheid en zich weer op zijn eerste liefde te concentreren.

devilment-ii-the-mephisto-waltzes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Label: 

Nuclear Blast, 2016

Track-listing:

 1. Judas Stein
 2. Hitchcock Blonde
 3. Under the Thunder
 4. Full Dark, No Stars
 5. Shine On Sophie Moone
 6. Life is What You Keep From the Reaper
 7. Dea Della Morte
 8. Entangled in Our Pride
 9. Hell At My Back

Line-up:

 • Dani Filth – Vocalen
 • Colin Parks – Gitaar
 • Nick Johnson – Bas
 • Lauren Francis – Keyboard, vocalen
 • Matt Alson – Drums

Links:

Score: 65/100