Deus Mortem – Kosmocide

Tempus metallum (tijd voor metal)! Het Poolse Deus Mortem (Latijn voor God van de Dood), heeft album nummer twee klaar voor de luisteraars. Een occulte, satanische bak herrie, geïnspireerd door de second wave blackmetal uit Scandinavië van de jaren tachtig en jaren negentig van de vorige eeuw. Titel: Kosmocide.

Met regelmaat ben ik op zoek naar goede, old-school black metal, maar dan wel met een vleugje vernieuwing er in. Een twist die je net even niet verwacht of nog niet eerder gehoord hebt. Toen kwam ik de single tegen van Deus Mortem, getiteld The Destroyer. Een fantastisch toffe leadriff in de melodie, genadeloos hard en gruwelende vocalen! Een sprankje hoop is ontstaan!

Dat is een fijne, enigszins swingende blackmetalplaat, toch? Bombastisch, duister, lichtelijk melodisch en vooral gewoon bruut. Maar wat doet de rest van het album? Tja… goede vraag. Het opent pleurishard met Remorseless Beast en presenteert rauwe black aan de luisteraar. Productietechnisch gezien is het ook wat ‘korrelig’, als u begrijpt wat ik bedoel, maar uiteraard past dit bij het genre. Het is lekker doorstampen en nekjes breken (vanwege het headbangen, natuurlijk), maar mist wel wat ‘joie de vivre’. De gitaarsolo echter is wel weer tof gedaan en zet een leuk sfeertje neer.

Het harde stampwerk gaat nog even door in plaat nummer twee en geeft absoluut geen ruimte om even adem te halen. Natuurlijk is dat ook niet erg in dit genre. In dit nummer zit een hele toffe uitgevoerde blastbeat met een zeer strakke doch ietwat aparte onderbreking in de maattelling. Dat is dan wel weer het enige wat er voor mij bovenuit springt.

Nummer drie dan, Sinister Lava. Ja, die is wel aardig. Het begint relatief kalm, zwaar en melancholisch en dit laatste wordt nog even extra aangewakkerd als Necrosodom zijn stem klinkt alsof deze door de mangel gehaald is. Vol kwelling schreeuwt hij de coupletten in de microfoon en past het wel bij het plaatje. Verder krijgen we nog drie nummers aan flinke black voor de kiezen. Er valt alleen niet veel over te zeggen, anders dan het toffe akoestische intro van de track Ceremony of Reversion p.2.

Deus Mortem heeft een redelijk album neer weten te zetten met Kosmocide: een ode aan het secondwave blackmetal-tijdperk uit Scandinavië. Het is jammer genoeg wel weer dertien in een dozijn, afgezien van de track The Destroyer. Het spreekwoord ‘save the best for last’ heeft minder goed uitgepakt dan ik had gehoopt.

Score:

73/100

Label:

Terratur Possessions, 2019

Tracklisting:

 1. Remorseless Beast
 2. The Soul of the Worlds
 3. Sinister Lava
 4. Through the Crown It Departs
 5. The Seeker
 6. Ceremony of Reversion p.2
 7. The Destroyer

Line-up:

 • Necrosodom – gitaar, zang
 • Sinister – gitaar
 • Vomitor – basgitaar
 • Stormblast – drums

Links: