Destruction – Thrash Anthems II

Precies tien jaar geleden kwam Destruction met Thrash Anthems, een verzameling van hun grootste hits uit de jaren ’80, of beter, een heropgenomen versie van die hits. De kritiek op die cd was dat de sound wel heel erg verschilde ten opzicht van de originelen. Weliswaar voller maar ook afgelikter en minder ‘ruig’. Dat kan je van deze tweede Anthems uitgave ook zeggen. Het was dan ook niet zo evident om het trucje nog eens over te doen, want Nuclear Blast geloofde er aanvankelijk helemaal niet in. Pas vlak voor de opnames draaiden ze bij, waarschijnlijk omdat een naam als Destruction altijd wel garant staat voor een vast aantal afnemers. Tenslotte werden de nummers op deze uitgave ook gekozen door de fans, en niet door de groep. Er was dus een zekere vraag naar.

De nummers zélf staan als een huis, laat daar geen twijfel over bestaan. Maar of de opnieuw opgenomen versies ervan zin hebben, kan je misschien toch wel in twijfel trekken. Ze dragen geheel niets bij tot het oeuvre van de groep en ze hebben geen meerwaarde voor de nummers an sich. Muzikaal is de band er in al die jaren wel op vooruit gegaan en dat hoor je ook. Sommige passages zijn wat ingewikkelder en wat meer uitgewerkt. De zang van Schmier is zeker beter geworden. Maar wat dat laatste betreft: James Hetfield zingt ook stukken beter dan vroeger, maar de gevolgen daarvan kennen we.

Het is dus allemaal heel dubbel. Destruction heeft al lang bewezen wat het waard is en doet dat al 35 jaar lang. Geen enkele groep blijft zo’n lange tijd hetzelfde klinken. De hier heropgenomen nummers worden live ook niet meer gespeeld zoals toen. Of heel deze operatie dus zin heeft kan alleen de luisteraar en de fan bepalen. Wie wel houdt van vernieuwing moet dit maar eens gaan beluisteren, wie daarentegen geen zin heeft in een nieuwe sound kan nog altijd de originelen beluisteren. Wat is dus eigenlijk het probleem?

Label:

Nuclear Blast, 2017

Tracklist:

 1. Confused Mind
 2. Black Mass
 3. Frontbeast
 4. Dissatisfied Existence
 5. United By Hatred
 6. The Ritual
 7. Black Death
 8. The Antichrist
 9. Confound Games
 10. Ripping You Off Blind
 11. Satan’s Vengeance

Line-Up:

 • Schmier – Zang & Bas
 • Mike – Gitaar
 • Vaaver – Drums

Links: