Destruction – Bestial Invasion of Hell (re-release)

Het Duitse undergrondlabel High Roller Records neemt een klein loopje met de waarheid. Op de website staat een overzicht van de artiesten die ze in hun stal hebben en daar staan enkele grote namen bij. Absu bijvoorbeeld, Aura Noir, Candlemass en Dark Angel. Maar ook Dissection, Exodus, Flotsam and Jetsam, Metal Church, Nuclear Assault, Onslaught, Pentagram, Possessed, Saint Vitus, Trouble en Venom. Op het eerste gezicht lijkt dat we te maken hebben met een toplabel, maar wie de namen nader bekijkt merkt dat een aantal bands al helemaal niet meer actief zijn, al jaren geen werk meer uitbrengen of dit doen via andere (lees: grotere) labels. Bovendien is lang niet helemaal duidelijk wát de Duitsers dan precies uitbrengen en vergt het een aardige zoektocht om te achterhalen dat het meestal gaat om een gelimiteerde heruitgave van een oud album, waarbij je je af zou kunnen vragen of de band in kwestie überhaupt op de hoogte is van het product.

Ook Destruction staat op de website van High Roller Records en in dit geval gaat het écht om oud materiaal: de demo Bestial Invasion of Hell uit 1984. Destijds uiteraard verschenen op cassette, maar in de loop der jaren al meerdere keren ook digitaal, op vinyl en op cd uitgebracht. High Roller Records claimt voor deze nieuwe uitgave nog wat aan het geluid te hebben gesleuteld, maar dat is nauwelijks hoorbaar. En dat is ook helemaal niet erg, want het origineel staat na al die jaren nog recht overeind. De jonge heren Schmier (vocalen, bas), Mike Sifringer (gitaar) en Tommy Sandmann (drums), spelen heerlijk fel zes nummers bij elkaar die duidelijk geïnspireerd zijn door hét voorbeeld in die tijd: Venom. Maar ook Motörhead, de NWOBHM en de Engelse punktijd is aan de jongelingen niet voorbij gegaan. Vrijwel alle nummers zouden in de rest van de jaren ’80 hun weg vinden naar de platen van Destruction, maar dan wel meer in de stijl waarin de band vanaf de eerste plaat opereert: iets melodieuzer en de agressie beter gebundeld. Thrash metal dus.

Om nog enige statuur te geven aan de heruitgave van een bijna veertig jaar oude demo, heeft High Roller Records enkele bonustracks toegevoegd: destijds door de band met een aardappel cassetterecorder zelf opgenomen oefentracks. Best leuk om één keer te horen, maar dit zet geen hond nog een keer op. Het neemt niet weg dat het best leuk is om de oerversie van Destruction weer eens te horen, waarbij maar weer eens opvalt wat een talentvol gitarist de onlangs opgestapte Mike Sifringer toch is: toch een grote naam in het thrashwereldje. Verder kunt u zelf overwegen wat u nou precies met deze uitgave moet. Wat nog wel leuk is te vermelden: High Roller Records heeft alle albums die Destruction in de jaren ’80 maakte, inclusief een liveopname van Dynamo Open Air uit 1987, met een fotoboek in een gelimiteerde boxset gegooid. En die wordt gewoon verkocht via Napalm Records: het label van de Teutoonse thrashers. Dus met alle rechten zal het wel goed zitten.

Links: