Desert Druid and the Acid Caravan – the VVitch

Gelukkig zijn er nog genoeg ‘kleine’ platenlabels die het belangrijk vinden om de kleine krentjes uit de pap te halen en deze vervolgens uit te brengen op vinyl. Een feestje voor de liefhebber, maar ook een manier om naast de geijkte digitale kanalen een band te introduceren aan een ‘breder’ publiek. Expres tussen aanhalingstekens omdat the VVitch in een oplage van 250 is verschenen. Het Nederlandse D.H.U. Records is zo ’n label, dat de donkerste krochten van de wereld afstruint en bijzondere vondsten uitbrengt op vinyl. Zo ook the VVitch, het debuut van de Braziliaanse Desert Druid and the Acid Caravan.

De drie heren van Desert Druid verbergen allerminst dat hun grootste bron van inspiratie oude (Hammer) horrorfilms over het occulte en hekserij zijn. En natuurlijk mag Black Sabbath niet ontbreken. Voor wat betreft de laatste staat niet de band als zodanig op de bedankt lijst, maar worden Ozzy, Tony, Geezer en Bill afzonderlijk genoemd.

desert druid and the acid caravan

Beiden inspiratiebronnen hoor je goed terug op the VVitch. De voorliefde voor occulte horrorfilms zie je terug op de hoes, in de thematiek van de nummers en het album begint met een sample uit een, voor mij onbekende, horrorfilm. Het ‘Sabbathisme’ hoor je terug in hun muziek: verwacht alleen geen ingewikkelde riffs. De vier tracks op deze EP zijn redelijk recht-toe-recht-aan en de productie is allesbehalve gelikt: je zou het garage doom kunnen noemen.

Laten dit nu net twee redenen zijn die the VVitch bijzonder maken: ongecompliceerd en met een ontzettend vuig geluid. The VVith, het eerste nummer van de EP, begint dus met een audio fragment uit een niet herleidbare horrorfilm. Daarna volgen gruizig klinkende gitaarriffs, lompe drumpartijen en daar overheen een pettig klinkende heldere zang van bassist en zanger Klinger. Dit geldt ook voor de twee daaropvolgende nummers: Total Madness en Mistress of Black Heart. Het laatste nummer, Witching Hour, de outro, had wat mij betreft de opener mogen zijn: een instrumentaal stuk van nog geen twee minuten. Het is jammer dat de EP hiermee stopt. Na Misstress of Black Heart had de plaat wat mij betreft nog even mogen doorgaan. The VVitch is een ware ruwe diamant die met vlag en wimpel uitspringt tussen de vele gepolijste stenen van tegenwoordig.

Label:

D.H.U. Records, 2022

Tracklisting:

  1. The VVitch
  2. Total Madness
  3. Mistress of Black Heart
  4. Witching Hour

Line-up:

  • F. Klinger – Zang, basgitaar
  • Nass – zang, gitaar
  • E. L – Drums

Links: