Deranged – The Redlight Murder Case

Deranged – The Redlight Murder Case
Regain Records, 2008

Deranged, ondertussen al 17 jaar bezig, bracht trots hun zevende langspeler uit. The redlight Murder Case heet hij. Deranged bracht sinds jaar en dag brutale death metal op de vindingarmste manier. Ze hadden lak aan progressief gedoe en een brede horizon en deden wat ze konden, brutale death metal spelen. Dit met wisselend succes en wisselende reacties. Ieder album een andere zanger, en zo werd de ex-lijst al snel een stuk langer.
Je vraagt je misschien af waarom dit in de verleden tijd begint, wel, Deranged is dood. Dit nadat de heren Axelsson en Wemén de groep verlieten eerder dit jaar. Metalbands worden zelden meerderjarig en volwassen…

Het doet vreemd om een band te bespreken die morsdood is. Nochtans zag het er met Obscenities In B Flat erg goed uit. Eén of ander Nederlands magazine dat metal bespreekt omschreef Deranged toen als ‘Babi pangang bij de Chinees om de hoek, altijd lekker maar altijd hetzelfde’. Voor één keer gaf ik hen gelijk, maar het gevoel erbij is wel compleet anders. Deranged was inderdaad altijd hetzelfde. Brutale death in het vaarwater van Cannibal Corpse. De laatste plaat vormt hierop geen uitzondering. Het snelheidsgehalte ligt hier wel erg hoog, speeding als Slayer in hun beste dagen, maar het is en blijft onveranderd Deranged. De riffs zijn erg lekker, behoorlijk snedig en inslaand, het typische Deranged-effect. Let wel, het is geen herhalingsoefening. Buiten de vrij doorsnee grunterij van zanger Martin Schönherr, zijn het doordachte, aanstekelijke nummers geworden. Aanstekelijk met een hoofdletter A. Het is niet vernieuwend, het is alles behalve technisch, maar het is lekker, verdomd lekker. Je komt ook niet zomaar op Regain Records terecht, denk ik dan maar.

Ik vind het persoonlijk jammer dat deze band er de brui aan geeft. Ze waren geen hoogvliegers, maar doorzetters, tot nu. Luisteren doe je, als je de kans krijgt naar de nummers Redlight Murderess en Formula For A Murder. Bovengemiddeld sterke death metal van een troep Zweedse veteranen, waarvan ik vrees dat ik ze volgend jaar al in de tweedehandsbak terug zal vinden.

Tracklist:
deranged

 1. Watch Me When I Kill
 2. Strip Nude For Your Killer
 3. Gently Before She Dies
 4. Redlight Murderess
 5. So Sweet, So Dead
 6. The Killer Wore Black Gloves
 7. Formula For A Murder
 8. Death Walks On High Heels
 9. Body Puzzle

Line-up:

 • Johan Axelsson – Guitar
 • Martin Schönherr – Vocals
 • Rikard Wermén – Drums
 • Thomas Ahlgren – Bass

Links: