Deranged – Deeds of Ruthless Violence

Tiende album van het Zweedse Deranged, dat sinds zijn terugkeer in 2009 zijn derde langspeler klaargestoomd heeft voor de massa brutal deathmetalfans die houden van goor. Ze hebben een nieuwe vocalist in de vorm van Johan Bergström die je misschien kent van zijn werk bij Visceral Bleeding. Hij past perfect in het rijtje samen met zijn voorgangers, die allemaal een US deathmetalgrunt aan de dag legden. Deranged is dan ook de beter Amerikaanse death metal op zijn Zweeds, dat laat ik optekenen in iedere review van deze band, zoals ten tijde van Struck by a Murderous Siege. Ik volg de band al lang, heel lang, en nog steeds is zoals friet met stoofvleessaus. Lekker, zo op zijn tijd.

Opnieuw – zoals te verwachten – ook op Deeds of Ruthless Violence bakken Cannibal Corpse, meezingers (Necro-Bulimia Interfering Afterlife), herkenbaar grind(death)erig drumwerk op Engulfed by Hate I Stab to Kill, een Six Feet Under-groove (op Level of Lividity), een Domination (Morbid Angel)– riff tijdens Carnal Provision for the Rotten Masses (nee twee!), lekkere basriedels en arpeggio’s op Through Stages of Putrefaction, opnieuw Morbid Angel en Cannibal Corpse tijdens Carried in Pain, Released by Torture, een profetisch klinkende midtempo nummer (Quarantine Required for Living Entities als voorlaatste en een speels nummer met een relatief grappige titel om mee af te sluiten. Origineel is het al jaaaaren niet meer, maar dat ben ik ook niet en toch is de seks steeds beter (en meer), vettiger, kinkyer, intenser, geiler, met bakken speelgoed en ook qua publiek steeds talrijker… dus so what. Deranged is gewoon een gevestigde waarde qua naam en zijn herkenbaarheid in combinatie met efficiënt copy/paste-werk is ideaal een dik half uur pret in bed. Ik bedoel muziekruimte.

Luistertip: ach, wat doet het er toe. Doe toch maar het catchy Necro-Bulimia Interfering Afterlife. Bij deze ook een kleine tip voor de Asia Mania liefhebbers: de film Deranged uit 2012 is brandend actueel. Verder nog iets? Ja, deze plaat werd opgenomen in de Berno Studio (Amon Amarth, The Crown, Witchery) in Malmö. En hij kwam opnieuw uit via Agonia Records, wat ik nog steeds een vreemde match vind. Het artwork is wederom van Mike Hrubovcak (Grave, Six Feet Under, Sinister). Op naar nummer elf.

Score:

80/100

Label:

Agonia Records, 2020

Tracklisting:

1. Necro-Bulimia Interfering Afterlife
2. Engulfed by Hate I Stab to Kill
3. Level of Lividity
4. Carnal Provision for the Rotten Masses
5. Through Stages of Putrefaction
6. Carried in Pain, Released by Torture
7. Quarantine Required for Living Entities
8. I Send You Half the Kidney I Took

Line-up:

  • Andreas Johansson – Bas
  • Johan Bergström – Keel
  • Rikard Wermén – Drums
  • Thomas Ahlgren – Gitaar

Links: