Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn

Deze Duitse band rond Nikita Kampard noemt zich Der Weg Einer Freiheit. Hij timmert al aan de weg sinds 2009. Toen nog met Tobias Jaschinsky als zanger. Na 2012 besloot de heer Kampard naast het schrijven van de nummers en het hanteren van de gitaar ook de vocalen voor zijn rekening te nemen. Sinds het vorige album, uit 2017 Finisterre, zitten de heren op stal bij Season Of Mist. Ook het nieuwe album Noktvrn komt via het Franse label uit. Nog meer dan het vorige werk is Noktvrn een plaat geworden waarop de rest van de band ook meeschreef aan de nummers. Het is ook een plaat geworden die live ingespeeld werd in de studio om een zo natuurlijk mogelijk gevoel te krijgen. Daarnaast weten we ook dat het tekstuele kader wat meer handelt over bijvoorbeeld angst, angstaanvallen en dergelijke bij anderen. Vroeger schreef de heer Kampard gemakkelijker nog over thema’s die op zichzelf betrekking hadden.

Ook nieuw op deze plaat is de introductie van het Engels. Voor mij persoonlijk een wat mindere insteek net omdat het Duits, zeker bij deze band, zich als taal net bijzonder goed leent om donkere teksten te plakken op een erg sterke melodische, bij wijlen experimentelere blackmetalvariant. Ik herinner me mijn eerste kennismaking nog met de band: Der Stille Fluss bleek het nummer dat verscheen op het album Agonie te heten. Een rustig kabbelend akoestisch gitaarverhaal kondigde een melodieuze monsterriff aan die aan hoge snelheid kwam voorbij denderen. Daarbij viel een smerig kletterend basgeluid op en raspte de heer Kampards stembanden alsof het een lieve lust was. Gegroeid is de band intussen wel. Meer volwassen geworden kan je het misschien beter noemen. Heel erg veranderd in wezen echter niet volgens mij. De composities staan nog altijd als een huis, de productie eveneens. Misschien dat er wat meer experimenteerdrang naar boven is gekomen, maar de heren hebben dit altijd goed weten kanaliseren.

Ook nu vinden we op dit nieuwe album een goed afgewogen geheel. Zeven nummers die uitgebalanceerd zijn omdat er tijd voorzien is voor agressie en brutaliteit maar ook voor contemplatie en overpeinzingen. Erg impressionant is de videoclip van het nummer Monument. Hier kan je zien en horen hoe een erg krachtig nummer door deze vier gewone heren bijna tot in de perfectie wordt uitgevoerd. Een nummer dat zijn evenbeeld wel vindt in het eerder vernoemde Der Stille Fluss. Monument bevat één van de meest magistrale snelle melodische blackmetalriffs ooit geschreven trouwens. Voor je aan Monument bent geraakt, heb je wel eerst de akoestische intro Finisterre II aangehoord.

Am Rande Der Dunkelheit vertelt het verhaal van een angstaanval. Het moet je niet verbazen dat de muziek die de heren hierop geschreven hebben een angstaanjagende collectie riffs geworden is. Riffs die zo nijpend zijn dat je zelf twijfelt of je niet in die bewuste afgrond beland bent. Opvallend ook in dit nummer is de magistrale afstelling van de bas. Wat een sound! Zo zou dit instrument te allen tijde moeten klinken. Het nummer Morgen start retestrak middels een goed uitgekiend arsenaal aan korte breaks alvorens de heer Kampard het geheel mee op sleeptouw neemt.

Krachtige nieuwe plaat die bol staat van de intrigerende nummers die nog eens een apart gevoel krijgen wanneer je ook de gastbijdrage van Dávid György Makó, The Devil’s Trade, op het erg bijzondere Immortal meetelt. Topschijf en dus zeker jaarlijstmateriaal!

Score:

85/100

Label:

Season Of Mist, 2021

Tracklisting:

 1. Finisterre II
 2. Monument
 3. Am Rande Der Dunkelheit
 4. Immortal
 5. Morgen
 6. Gegen Das Licht
 7. Haven

Line-up:

 • Nikita Kamprad – Zang, gitaar
 • Nicolas Rausch – Gitaar
 • Nicolas Sizka – Gitaar
 • Tobias Schuler – Drums

Links: