Der Blutharsch and the Infinite Church of the Leading Hand – Wish I Weren’t Here

Wie heeft er zin in 40 minuten vage Oostenrijkse psychedelische dark rock, ingezongen door een dame met een lekker Engels-Duits accentje? Dan is Der Blutharsch and the Infinite Church of the Leading Hand met het album Wish I Weren’t Here wat je zoekt.

Luisteren naar Wish I Weren’t Here is als het likken van een hallucinogene pad: op het moment lekker trippy, maar na afloop vraag je jezelf af waarom je in godsnaam aan een pad hebt lopen likken. Maar goed, dit is het werk van Albin Julius. U kent hem onder meer van het prettige The Moon Lay Hidden Beneath a Cloud.

Vroeger, toen het project nog Der Blutharsch heette, gebruikte Albin nazi-symboliek, en maakte onder meer ambient industrial van marsmuziek. Maak voor uzelf uit of deze meneer een neo-nazi is of een artiest met een ongepaste obsessie. Hem is ooit de toegang tot Israël ontzegt, omdat men van mening was dat Albin in de categorie neo-nazi viel. Tevens wist hij de haat van de antifa over zich af te roepen. Fans kwamen, net als de band zelf, in bedenkelijke uniformen naar de optredens.

Politiek geneuzel in de marge zal mij persoonlijk worst wezen. Met de hernaming naar Der Blutharsch and the Infinite Church of the Leading Hand werd het gewraakte tijdperk bovendien afgesloten. Dat gold ook voor de muziek. Er kwamen meer dark rock, shoegaze en psychedelische pop invloeden.

 

Vervelen doet Wish I Weren’t Here geen moment. Dit is een soort soundtrack voor Fear and Loathing in Las Vegas. Totaal van de wereld, en in een ander universum. Vreemde kraut/psychrock met dark ambient-invloeden, cello en gekke effecten op de basgitaar en gitaar. Het geheel doet denken aan een vrolijke versie van Jarboe. Alleen Forgotten heeft nog wat duidelijke industrial invloeden. De beste riff is tot het laatst bewaard, en wordt gespeeld op de single Oh Lord. Net als de albumtitel lijkt dat een muzikale knipoog naar Pink Floyd. Samengevat: meer psychedelische pop en rock, minder industrial, zoals al de verwachting was.

Wish I Weren’t Here is een heerlijk album geworden. Der Blutharsch and the Church of the Leading Hand is op 18 april in De Bunker in Brussel, en op 19 april in Willemeen in Arnhem te bewonderen. Doen zou ik zeggen, en neem een jointje mee.

Score:

84/100

Label:

Eigen Beheer, 2019

Tracklist:

  1. Evil
  2. Wish i weren`t here
  3. All one
  4. Make me see the light
  5. Just because I can
  6. My soul rests low
  7. Forgotten
  8. He is here
  9. O lord

Line-up:

• Albin Julius – Alles

Links:

Der Blutharsch and the Church of the Leading Hand Facebook
Der Blutharsch and the Church of the Leading Hand Bandcamp