Depressed Mode – Decade of Silence

Het is lang stil geweest rond Depressed Mode, ooit begonnen als solo project van componist Otto ‘Ossy’ Salonen. Echter in december van 2020 kwam het nieuws naar buiten dat er gewerkt werd aan het langverwachte derde album van Depressed Mode. De doelstelling was om deze plaat in 2021 uit te brengen. Echter door omstandigheden, waar bijna elke band mee te maken heeft gekregen, is dit uiteindelijk 6 mei 2022 geworden.

Ruim 65 minuten kun je luisteren naar de symfonische death/doom metal die je mag verwachten van Otto Salonen en kornuiten. De titel van het album is heel logisch gekozen. De band heeft officieel in 2010 een hiatus ingesteld en daar zijn ze in 2020 weer uitgekomen. Decade of Silence lag dus min of meer voor de hand. Er is bijzonder veel variatie te horen op deze schijf. Het symfonische aspect loopt als een rode draad door de muziek, maar verder wordt er afgewisseld van Funeral doom tot melodische death metal.

De opener Death Walks Among Us heeft flink wat raakvlakken met Septicflesh. De grunt van Otto doet in sommige nummers denken aan de grunt van Pau Kuhr van Novembers Doom. Zangeres Natalie Koskinen is niet meer van de partij, de vrouwelijke vocalen zijn deze keer van Veronica Bordacchini. Zij is tegenwoordig een vast lid van de band Fleshgod Apocalypse. Helaas is zij bij dit album maar op drie nummers te horen. Eén van die nummers is Endless November, dat je hieronder kan beluisteren.


Doom heeft duidelijk de overhand in de muziek van Depressed Mode, maar wat wil je met zo’n bandnaam? Zwaar en laag gestemde gitaren, slepende melodieën en kruipend slagwerk vullen deze plaat van begin tot eind. De muziekscene binnen het metalgenre is in Finland absoluut niet klein te noemen en daarom is het toch enigszins verbazend dat veel huidige en ex-leden van Depressed Mode ook terug te vinden zijn in de band Mors Principium Est.

Het laatste nummer op dit album, Aeternus, klokt twaalf minuten en is een mooie afwisselende afsluiter die letterlijk met een knal eindigt. Dit smaakt echt naar meer en ik hoop daarom ook dat we niet weer tien jaar moeten wachten op de volgende plaat. Ik vind het een heerlijke plaat om naar te luisteren en hij gaat zeker een plek krijgen in mijn persoonlijke jaarlijst. Of hij ook de toppositie gaat pakken is afwachten. Dat hangt af van wat de tweede helft van 2022 nog in petto heeft.

Score:

91/100

Label:

Inverse Records, 2022

Tracklisting:

 1. Death Walks Among Us
 2. Endless November
 3. Dissociation of the Extinguished Mind
 4. As the Light Dims
 5. Parasites of Mind
 6. Kaamos (Land of Winter)
 7. Eternal Darkness
 8. Aeternus

Line-up:

 • Otto Salonen – Zang, orkestraties
 • Teemu Heinola – Gitaar
 • Henri Hakala – Basgitaar
 • Iiro Aittokoski – Drums

Links: