Denial Of God – The Hallow Mass

Stap in de duistere, theatrale wereld van Denial Of God! Deze obscure en illustere heren lanceren opnieuw een heerlijk plaatje, ditmaal voorzien van zeven horrorblackmetalnummers. De stijl die deze Denen zich eigen hebben gemaakt, is te herkennen uit duizenden. Alsof je op een groot kerkhof zou staan en op zoek zou moeten gaan naar het graf van een lang vervlogen overgrootvader om nog eens een bloemetje te leggen. Vinden zal je het.

Reeds eerder besprak ik de EP die dit geestige trio creëerde, The Shapeless Mass. De cover Mama Loi, Papa Loi van Exuma was een erg bijzondere. Ik zou zelfs durven adviseren de bovenvermelde EP eerst even te beluisteren alvorens dit album in één of andere speler te pleuren. Wanneer je uiteindelijk dat laatste doet, houd er dan rekening mee dat het dan een lange, donkere, spannende avond zou kunnen worden, want deze plaat gaat vlot over het uur, en ik geef het je op een doodsprentje, op de repeatknop ga je drukken of je het nu wil of niet.

Simpele, eenvoudige schuifriffjes vormen nog altijd de basis van de nummers, ook op deze plaat. Hier en daar een spooky, scherpe leadlijn die middels gebruik van eenvoudige noten het verhaal vertelt. Simpelheid troef ook op drum, maar oh zo strak! Vaak eenvoudig op enkele kick, dan weer een doordacht blastpartijtje (Hour Of The Worm) of een niet te snelle dubbele baslijn (The Lake In The Woods), heerlijk. En dan heb je nog de gore keelreutel van Ustumallagam die overal tussendoor spookt en komt opduiken Gortig hoe hij in The Shapeless Mass de teksten naar je toe spuugt.

Deze plaat is als een avontuurlijke Halloweentocht, uitgestippeld door een lokale vereniging waarbij op bepaalde momenten een hoopje ongure kerels met maskers en kettingzagen je de stuipen op het lijf komen jagen. Eveneens tijdens deze tocht kom je ondode wezens en creaturen tegen die de opdracht hebben gekregen je, al gillend, de kleren van het lijf te rukken. Helemaal op het einde van deze helse wandeling krijg je ondanks het feit dat je doorweekt en doornat bent van de regen en smeltende sneeuw, een hele emmer varkensbloed over je heen gekletst. En dit op het moment dat je net niet in staat bent een zwiepende tak te ontwijken. Een tak die je voorganger niet vakkundig genoeg aan de kant hield voor je. Begrijp je wat ik bedoel?

IJzersterke plaat! Is voor jouw Denial Of God een nobele onbekende, dan is het zeker de moeite waard om deze schijf te beluisteren en dit eigenaardig, angstaanjagend clubje te leren kennen. Voor hen die deze Denen al hebben horen passeren, is de enige tip die ik je kan geven: pleur hem op je iPod of ik weet niet welke i-dinges, doe je oortjes in en druk op start. Ga vervolgens naar de dichtstbijzijnde kluswinkel en koop een beitel, een hamer of een kettingzaagje en zoek een bioscoopcomplex, school of woonzorgcentrum en loop als een gek door de gangen en roep: “De nieuwe Denial Of God is vet goed!”

Score:

85/100

Label:

Osmose Productions/Hells Headbangers, 2019

Tracklisting:

  1. Hallowmass
  2. Undead Hunger
  3. The Shapeless Mass
  4. The Lake In The Woods
  5. Hour Of The Worm
  6. A Thousand Funerals
  7. The Transylvanian Dream

Line-up:

  • Azter – Gitaar, bas
  • Ustumallagam – Zang
  • Galheim – Drums

Links: