dEMOTIONAL – Scandinavian Aftermath

Het is de taak van een platenmaatschappij om een band die onder contract staat zo goed mogelijk te verkopen. Vaak krijgen we bij Zware Metalen albums aangeleverd met een bijgeleverde biografie die ons ervan moet overtuigen hoe goed het album wel niet klinkt, met welke andere bands het podium werd gedeeld en/of hoe goed het vorige album werd ontvangen. Met betrekking tot deze band uit Zweden levert AFM Records een waar pareltje als biografie mee. Daarin wordt dEMOTIONAL (want zo schrijf je dat blijkbaar) neergezet als: een deel samoerai, een deel Viking, een deel Bob de Bouwer op steroïden een deel snor, een deel mode en een deel Gotenburg. Nou, dan heb je de aandacht te pakken hoor!

Zo bont als het op papier wordt gepresenteerd is het allemaal niet. Bij Viking denk ik aan Amon Amarth, bij samoerai aan de laatste Iron Maiden en met Bob de Bouwer, mode of snorren heeft dit helemaal niets te maken. Het is melodieuze metal wat er wordt gebracht. dEMOTIONAL beschikt blijkbaar over twee zangers, waarbij Kristensen vooral het schreeuwerige deel voor zijn rekening mag nemen. Zijn zang wordt afgewisseld met cleane vocalen door Nilsson, gelijkend aan Nickelback, waar veel vaker gebruik van wordt gemaakt. Het zorgt er in ieder geval voor dat er op dit gebied genoeg afwisseling plaatsvindt. Ook omdat er in S.O.A.K. op een bijna rap-achtige manier gezongen wordt.

Over de muziek dan: die is erg druk. Het is onduidelijk wie de drumstokjes op Scandinavian Aftermath vast mag houden, maar dit kan niet uit de computer komen. Naast dat de drums soms erg groovend en dan weer vol breaks zitten, klinken deze erg dynamisch. Ik zou deze heer of dame willen adviseren iets meer in dienst van een nummer te leren spelen, want niet elke ruimte hoeft te worden opgevuld.

Ook de heren gitaristen mogen zich behoorlijk uitleven. In elk nummer vliegen de riffs je om de oren en wanneer er een solo gespeeld wordt, is deze altijd van uitstekende kwaliteit. Het gitaargeluid is erg droog en vrij clean. Kwestie van smaak, zou ik zeggen, maar het past wel bij de sfeer die het album uitstraalt. Helaas zijn de riffs niet altijd even memorabel en blijft er ook na meerdere luisterbeurten weinig hangen op dit gebied.

Scandinavian Aftermath is na beluistering heel wat minder een allegaartje dan de biografie ons wilde doen geloven. Collega Bart wist het in 2013 al: State: In Denial is pophitmetal die niets met melodeath te maken heeft. Ik zou zeggen: een deel melodische metal uit een niet nader te noemen stad in Zweden waar je naar kunt luisteren in modieuze kleding en bijbehorende snor, nadat je op TV een documentaire over Vikings hebt gekeken terwijl je je aftrekt op Bob de Bouwer.

Score:

65/100

Label:

AFM Records, 2023

Tracklisting:

 1. Scandinavian Aftermath
 2. Bärsärk
 3. My Own Enemy
 4. My Heart
 5. S.O.A.K.
 6. Concerned
 7. All That I Knew
 8. Young Wolves
 9. Boiling Point
 10. Typhoon
 11. Northern Star
 12. Fear Of Success
 13. Don’t Wake Me Up
 14. Close Yet Far
 15. Lost In The City
 16. Everbound

Line-up:

 • Nils-Petter Nilsson – Zang
 • Christopher Kristensen – Zang
 • Johan Olofsson – Gitaar
 • Sebastian Fjordevik – Gitaar
 • Kristoffer Lindh – Basgitaar

Links: