Demon King – The Final Tyranny

Wat krijg je als je een saus van black metal over een gerecht van technische death metal giet? Juist! De pasgevormde band, Demon King. De Amerikanen maken dus blackened technische death metal en debuteren met de EP The Final Tyranny. Fans van Inferi, Vital Remains en Enfold Darkness doen er goed aan om deze plaat te luisteren: de bandleden bestaan allemaal uit (ex-)leden van deze bands!

Zoals mag worden verwacht start de EP met volledige bruutheid. De opener Tyrannical Reign of the Deceiver klapt er in met tweehonderdtwintig kilometer per uur en verwoest alles op zijn pad, oortrommels inclusief. Verschillende smaken komen in deze relatief korte track aan bod: black metal, death metal, technische death metal (duh), maar ook een vleugje theatrale black. Jack gaat van begin tot eind vol gas en als de beste man niet aan het blasten is, gaat hij wel tekeer met het dubbele kickpedaal of raust hij als Speedy Gonzales over de toms tijdens de fills. Fans van vliegensvlugge gitaarsolo’s zullen blij zijn, want er gebeurt genoeg: shredding, arpeggio’s, sweeping en finger tapping. Ook de vocalen zijn zo smerig en sinister als maar kan.


Het tempo van een orkaan blijft er in (hoe kan het ook anders bij dit genre) als Invoking the Spirit of Chaos afspeelt. Desondanks lijkt deze track wat ‘ruimtelijker’ te klinken en krijgt de luisteraar wat meer adem en daarmee dus de ruimte om de track grondig te kunnen ontleden. En opnieuw die zeer smaakvolle, brute gitaarsolo’s die elke gitarist jaloers maken en doen wensen dat zij dit kunnen spelen (ik in ieder geval wel). De meest interessante composities tref ik in Transmutation of the Artilect. Groovende death metal gaat hier gepaard met een wat meer prominentere rol voor black metal. Het tempo waarmee de noten worden aangeslagen op de gitaren is ook mindblowing. Hoe strak moet je dan wel niet kunnen spelen?! Deze track bevat ook wat meer atmosfeer en melodie dankzij de tactisch geplaatste orkestratie en piano, die zeer smaakvol aan bod komen op bepaalde momenten in het nummer. De laatste track, The Watcher, Wreathed in Flame, doet alles wat we tot nu toe hebben gehoord nog even samenvatten in vijf minuten aan razende black en death. Een iets minder sterk nummer (iets minder dynamisch en vloeiend), maar desondanks met genoeg smaakvolle momenten.

Met een krappe achttien minuten op de teller is deze EP voorbij in een hartslag en laat het een gevoel van leegte achter. Het voelt alsof het verhaal nog niet af is en je wil weten wat er verder gebeurt! Daarin schuilt de kracht van The Final Tyranny van Demon King: nog niet volledig door ontwikkeld, maar wel van een dermate goed en hoog niveau dat de luisteraar smacht naar meer.

Label:

The Artisan Era, 2021

Tracklisting:

  1. Tyrannical Reign of the Deceiver
  2. Invoking the Spirit of Chaos
  3. Transmutation of the Artilect
  4. The Watcher, Wreathed In Flame

Line-up:

  • Matt Brown – Zang, gitaar
  • Malcolm Pugh – Basgitaar
  • Jack Blackburn – Drums

Links: