Demon Incarnate – Leaves Of Zaqqum

Je zet nietsvermoedend een nieuwe cd op en langzaam wordt je vanaf de eerste noten helemaal opgezogen in de muziek. Ken je het gevoel? Het overkwam me bij het afspelen van het derde album van Demon Incarnate. Een zweverig orgeltje zet het album in, er volgt een gitaarrifje en een drumroffel en de aandacht is meteen gepakt.

Deze wordt ook niet snel losgelaten. Lisa Healey weet met haar betoverende stem in ieder nummer een lekkere melodie neer te leggen en volgt daarbij vaak de gitaarrifs. Haar bereik is niet al te groot en ze klinkt soms wat nasaal maar dat past op een of andere manier wel goed bij de muziek van Demon Incarnate. Bij een genre als stoner wil het nog weleens gebeuren dat de onderlinge nummers onderling inwisselbaar zijn. Gelukkig is daar op Leaves Of Zaqqum geen sprake van. Stuk voor stuk hebben ze wel een “hook”. Soms is dat in het vocale, soms op het gitaarwerk en anders valt er wel een slepende groove te ontwaren.

Hierdoor klinkt dit album van begin tot eind interessant. Leaves Of Zaqqum werd over een periode van anderhalf jaar geschreven waarbij de band ook uitgebreid de tijd nam voor de pre-productie. Het geluid is daardoor loodzwaar maar toch luchtig. Alle nummers hebben een relaxte sfeer waardoor het klinkt alsof de muziek haast achteloos is opgenomen. Na meerdere luisterbeurten valt op dat dit niet zo is. Het subtiele gitaarwerk in To Resist bijvoorbeeld is een prima aanvulling op een toch al erg goed nummer. Verschiet Demon Incarnate hiermee al in het derde nummer haar kruit? Gelukkig niet. Er valt nog genoeg te genieten en te ontdekken op dit album. Het wat zweverige Longing For Pt2. is de opmaat voor een van de meest logge nummers die de band in huis heeft.

Het feit dat Demon Incarnate de tijd heeft genomen voor het schrijf- en opnameproces heeft een buitengewoon goed album opgeleverd en wordt onder andere beloond met de overstap naar een groter label. Goed werk!

Score:

80/100

Label:

Metalville Records, 2021

Tracklisting:

 1. In Disguise
 2. The Liar’s Tongue
 3. To Resist
 4. Longing For Pt.1
 5. Black Veil
 6. Lunar Majestic
 7. Over The Under
 8. Longing For Pt.2
 9. Serve The Cause
 10. Grave Worms

Line-up:

 • Lisa Healey – Zang
 • Jan Paul – Gitaar
 • Donny Dwinanda Putra – Gitaar
 • Matz Schneider – Basgitaar
 • Kai Schneider – Drums
 • Steve Biber – Keyboards

Links: