Demogorgon – Christ Is a Lie

Demogorgon – Christ Is a Lie
Empire Records, 2008

De Poolse metalscène, je moet er van houden. Vader stak een 25 jaar geleden de grote lont aan, en sindsdien is er een ganse kroost ontstaan. Zo ook Demogorgon. In het vaarwater van de grotere namen beginnen ze aan hun vuurdoop. Het album Christ is a Lie was al opgenomen in 2006, maar pas begin dit jaar verscheen het via Empire Records (door “omstandigheden”). Veel Poolse bands beginnen op elkaar te lijken, maar Demogorgon is anders, heel erg anders. Hoe anders, dat kom je nu te weten.

Net als Vader en Decapitated begrijpt Demogorgon enkele van de typisch Poolse death metal elementen. Hoe bruut het ook is, het blijft catchy omdat de hakkende gitaren de diepe gruntvocalen niet overstemmen, maar dat als het ware complementair zijn. De intervallen tussen de vocalen worden volledig opgevuld door bijna grindende raggitaren. Echt verschrikkelijk ruig is me dat!

En dan… beeld je in dat Krisiundrummer Max Kolesne op de kruk van Doc (R.I.P.) zou hebben gezeten tijdens het Lithany-album! Demogorgon drummer Roman is zo potig dat je de indruk krijgt dat 2 drummers simultaan bezig zijn. Spijtig genoeg zou hij volgens de laatste berichten al weer vertrokken zijn en zich enkel voor opnames ter beschikking houden. De sound van neerploffende kadavers die uit de Twin Towers gesprongen zijn om zo aan de vuurdood te ontsnappen zoeft uit de basdrums. Ik moet gewoon mijn woofer uitzetten om de buren niet te erg te irriteren! In ware Conquerors of Armageddon stijl krijg je negen songs te verduren. Volgepakt met voortdurend intens speedgeriff, blastgebeat en dubbelbasgedrum slaat Demogorgon je om de oren met hun kunnen. Geen moment krijg je de kans om rustig mee te wiegen. Dit moet zowat de wildste Poolse death metal band zijn die ik ken. Brute agressie, woeste gewelddadigheid, barbaarse wreedheid jegens instrument en luisteraar. En ondanks alles nog catchy ook.

Klote dat dit album maar 20 minuten duurt, echt onwaarschijnlijk jammer. Wellicht was de uitputtingsslag gestreden tot men halfdood tegen de vlakte sloeg, want dit is een immense krachtsinspanning. Een sterk album in Poolse stijl die de combinatie maakt van Vital Remains, Rotten Sound, Abhorrence, Krisiun en Raebelliun. Het kan allemaal wel iets strakker en beter geproduced, maar dit is een echte aanrader voor thrillseekers. Poolse death metal for the win!!

Tracklist:
Concrete

 1. Suicide
 2. Stab to Death
 3. Demogorgon
 4. Rape Him
 5. Christ Is a Lie
 6. Kingdom of Satan
 7. Scorn
 8. Deny the Virus of Heavenly Whore
 9. Kill False God

Line-up:

 • Asteck – Vocals, Guitar
 • Mikill – Guitar
 • Louise Seiffer – Bass
 • Roman – Drums

Links: