Deivos – Endemic Divine

Het Poolse Deivos zie ik graag passeren. Het is één van de subtoppers in het Poolse death metalgenre, dat met Gospel of Maggots de absolute top haalde en de jaarlijst inklom. Daarna werd het net iets minder vernuftig en wild, waardoor de interesse wat daalde en de punten eveneens. Desalniettemin bleef Deivos welkom. Nu, met nieuwe gitarist Jakub “Diego” Tokaj van Mastabah in de gelederen, is een nieuwe fase aangebroken.

 

Geen wereldschokkende stijlbreuken, dat niet, gelukkig. De death metal blijft technisch en brutaal, met een duidelijke Poolse sound en uitvoering. De nadruk ligt wel iets meer op het gitaarwerk, dat nu een combinatie is van het snellere Behemoth/Morbid Angel-werk en catchy Decapitated. De technische uitlopers krijgen bij momenten een Canadese techdeath gevoel (vooral in het baswerk), maar de nadruk blijft op het betere, compacte beukwerk liggen, inclusief aanstekelijke kapstokken middels kleverige riffs of repetitieve refreinen. Drummer Krzysztof Saran blijft hyperactief en enorm strak de boel aan elkaar timmeren, alsof het een koud kunstje is en heeft absoluut de “koebel” niet nodig om de boel op te fokken (ook al mis ik die nog steeds).

Luistertips genoeg op dit album, dat na 32 minuten afklokt. Mocht je toch zin gekregen hebben, doe dan maar Sisters of Mercy of Dust of the Universe. Death metal tip van de week, zoveel is zeker.

Score:

84/100

Label:

Selfmadegod Records, 2017

Tracklisting:

 1. Daimonion
 2. Apeiron
 3. Sisters of Mercy
 4. Dust of the Universe
 5. Gods of Death
 6. Through the Eyes of the Hangman
 7. Courtesan
 8. Endemic Divine

Line-up:

 • Jakub “Diego” Tokaj – Gitaar
 • Krzysztof Saran – Drums
 • Tomasz Kołcon – Gitaar
 • Kamil – Bas
 • Angelfuck – Keel

Links: