Deine Lakaien – Dual +

Album nummer elf van deze Duitse lakeien van de darkwave. Dual + is wederom een verkenning van duistere avantgarde electronica vergezeld door de donkere vocalen van Alexander Veljanov, bekend van zijn intrigerende haaruitdossing. De albumtitel verraadt dat het album in het verlengde ligt van voorganger Dual, die ook dit jaar werd uitgebracht. Zo’n vier jaar bleef het stil en ineens lag daar een dubbelalbum, en een volledig album.

Voor de liefhebber is het denk ik geen verrassing wat de band hier klaarspeelt. Het melancholische gevoel wordt muzikaal uitgewerkt en de emotioneel beladen zware bariton voegt een nog meer sinistere toon toe. De verhalende toon komt het beste tot uiting in Run 2nd, en de prachtig ontknopende opener Cradle Song. De plotselinge sleutelverandering en engelachtige keyboards worden bijgestaan door de tekst over engelen die hun vleugels spreiden. Het is dit soort gewiekstheid die een band laat zien die zijn eigen kracht kent en weet uit te buiten. Het album telt drie covers, die redelijk overtuigend in de eigen stijl worden neergezet. Toch klinkt Alexander Veljanov soms als de bezoeker van het verkeerde feestje. Vooral de cover van R.E.M. klinkt al snel over-the-top, terwijl de muzikale interpretatie een indrukwekkende atmosferische vertolking is. Het is een beetje te flauw om het liedje op deze manier in te zingen. De eigen liedjes zijn toch de kracht op dit album wat mij betreft. Zijn vertolking van Wiegenlied is dan weer uitstekend gekozen, omdat de zware Russische stem past bij de atmosfeer van de muziek.

En dat is ook gelijk de conclusie: Dual + is de overtuigende consolidatie van de stijl van de band. De covers zijn redelijk, maar niet allemaal even passend bij de band. Wie de band al een warm hart toedroeg kan deze blind aan de collectie toevoegen. Instappers kunnen hier beginnen, maar je kan in principe overal instappen bij deze band.

Score:

75/100

Label:

Prophecy Productions, 2021

Tracklisting:

 1. Cradle Song
 2. Nightfall
 3. Set the Controls
 4. Self Seeker
 5. Run 2nd
 6. Losing My Religion
 7. Mr DNA
 8. Altruist
 9. Fork
 10. Wiegenlied

Line-up:

 • Alexander Veljanov – Vocalen
 • Ernst Horn – Instrumenten

Links: