Déhà / Humantiy Defiled – So Humanity Burns

Het Groningse label Back From The Grave brengt met de split van Déhà en Humantiy Defiled zijn eerste officiële, eigen release uit. Voorheen werden er vooral cassettes verzorgd van bestaande platen in uiteenlopende genres. De twee bands die deelnemen aan So Humanity Burns bestaan beide uit één persoon en vallen onder de categorie death metal. Multi-instrumentalist Déhà zorgt naast zijn eigen vier nummers op deze split tevens voor de vocalen bij Humantiy Defiled.

Aan de muzikale bezigheden en releases te zien slaapt de man achter Déhà echter niet. Alleen vorig jaar al werden er bijna twintig verschillende plaatjes op de mensheid afgevuurd. De teller staat in 2021 al op drie. Helaas blijft de wow-factor op So Humanity Burns bij zijn vier nummers toch achterwege. Dat de muzikant van wanten weet is duidelijk hoorbaar, maar het ontbeert simpelweg aan overtuigingskracht. Zo doen Above Seasonal Norms en Collapse precies wat je van een deathmetalnummer mag verwachten. Tijdens So We Burn en afsluiter Take A Breath And Die gaat het tempo wat omhoog en horen we meer old school doorsijpelen. De eindknal van So We Burn en de overtuigende growls van het laatste nummer laten horen dat hier zeker meer in had gezeten.

Humanity Defiled staat overduidelijk zwaarder en logger in de geluidsmix. Iets dat ook al snel blijkt te passen bij de tragere death metal. Zo laat de Belg de gitaren wat vaker janken en zijn de verschillen tussen traag en snel een stuk groter. De drumpartijen en verstaanbare zang doen tijdens Hell Graduate hardcore-achtig aan, iets dat zeker lekker klinkt. Niet dat dat nummer representatief is voor de afsluiter, want met Ringed By Dark sluit de eenmansband af op experimentele wijze die meer dan tien minuten wat voortkabbelt.  Onderaan de streep zorgt het voor een aardige split, niets meer en niets minder.

Label:

Back From The Grave Tapes, 2020

Tracklisting:

  1. Déhà – Above Seasonal Norms
  2. Déhà – Collapse!
  3. Déhà – So We Burn
  4. Déhà – Take A Breath And Die
  5. Humanity Defiled – Disconnect
  6. Humanity Defiled – Hell Graduate
  7. Humanity Defiled – Ringed By Dark

Line-up:

  • Déhà – Alle instrumenten en vocalen
  • Humanity Defiled – Alle instrumenten, Déhà vocalen

Links: