Déhà – Decadanse

Alles wat Déhà, de Belgische alleskunner, uitbrengt passeert normaal meestal via de handen en oren van collega Bart. In een pakketje wat ik toegestuurd kreeg van het Franse Les Acteurs De L’Ombre Productions zat ditmaal ook een album, het zoveelste, van Déhà.  Bij het schrijven van deze review zal het waarschijnlijk al wel weer achterhaald zijn te stellen dat het het nieuwste en zoveelste album is dat ik in handen heb. De heer Déhà mocht ik enkele maanden geleden nog live aanschouwen met één van zijn bands, ditmaal Cult Of Erinyes, op het Unholy Congregation Festival in Oudenaarde. Indrukwekkend bleek de korte samenvatting.

Dit Decadanse beroert je gedurende 45 minuten en heeft daar niet meer dan twee nummers voor nodig. Op geheel eigenwijze wordt met behulp van elektronica en special effects de typische sfeer opgeroepen met het eerste nummer, The Devil’s Science. Het basisfundament op deze plaat is er één van rauwe black metal opgemixt met tergend trage doommetalthema’s. Bezwerend, beangstigend en tegelijk diep dreunend, monotoon alsof het de Duivel zelf is die je zijn wetenschap komt uitleggen. Het is een lezing van iets meer dan 22 minuten geworden die de Duivel hand in hand lijkt te brengen met de heer Déhà. Als luisteraar word je van de ene in de andere duistere gedachtenschommeling gedwongen en dit op bijzonder effectieve wijze. De sfeer die gecreëerd wordt is er één die je direct hypnotiseert en je aantrekt en je vervolgens onmiddellijk laat verdwijnen in de vochtigste krochten en spelonken van de Hel. Ergens rond minuut elf krijg je een heerlijk arsenaal aan riffs die ondersteund worden door koorpartijen en een opzwepende blastbeat.

Opnieuw een lezing van meer dan 22 minuten wordt gegeven omtrent het onderwerp in het tweede nummer: I Am The Dead. Alweer wordt het beproefde recept dat ik hierboven uit de doeken deed gehanteerd. Deze lezing komt eveneens wat trager op gang, lijkt ook iets meer dreigender aangebracht te worden. Nochtans is het verdere verloop er één vol ultieme smerigheid. Het komt tot zijn recht door een vuil spel tussen de verschillende karakteristieken in de vocalen en bijvoorbeeld de wandelende bas. Bijzonder boeiend nummer dat zoveel verschillende lagen in zich herbergt, dat je met één of twee luisterbeurten zeker niet toekomt om alles te ontdekken.

Samengevat, Déhà laat je nooit in de steek. Hetgeen de heer uitbrengt is altijd kwaliteitsvol, ook nu zal je als fan dan wel als nieuweling niet teleurgesteld zijn.

Score:

80/100

Label:

Les Acteurs De L'Ombre Productions, 2022

Tracklisting:

  1. The Devil’s Science
  2. I Am The Dead

Line-up:

  • Déhà – Zang, alle instrumenten

Links: