Dee Calhoun – Go to the Devil

Dee Calhoun kent u wellicht als Screaming Mad Dee, van de helaas recent ter ziele gegane doomband Iron Man. Maar Dee heeft meer in zijn mars. Zo is hij ook schrijver, snuffelt hij inmiddels aan acteerwerk en heeft hij met Thee Iron Hand nog een andere band omhanden. Sinds enkele jaren is hij ook nog als solo-artiest onder zijn eigen naam actief. In 2016 kwam zijn debuutalbum Rotgut uit, nu dus gevolgd door Go to the Devil.

Verwacht van dit werk van Dee geen metal, want hij gooit het over een akoestische boeg. Wel met iets meer ballen dan gebruikelijk, want er is wel sprake van baspartijen, die zijn ingespeeld door zijn Iron Man-maatje Louis Strachan. Ook worden incidenteel aanvullend wat andere instrumenten of samples gebruikt. Dit uitbrengen onder de naam Screaming Mad Dee zou wat mij betreft ook gekund hebben, want Dee zingt slechts af en toe ingetogen, maar meestal met zijn gebruikelijke scherpe en rauwe stem. Ook tekstueel is hij best wel uitgesproken, zeg maar gerust recht voor zijn raap, maar het album heet dan ook niet voor niets Go to the Devil. Ontroerend is het nummer Your Face, dat gaat over het overlijden van Dee’s zeer jonge dochter Marcia, inmiddels achttien jaar geleden, met breekbare en uiterst gevoelige zang. Dit nummer steekt er dan ook bovenuit.

Voor veel metalfans zal dit werk vermoedelijk niet geschikt zijn, maar diegenen die op zijn tijd van lichtvoetiger, maar toch uitgesproken muziek houden, kunnen dit gerust eens een kans geven. Echter geen cijfer, want het heeft nou eenmaal niets met metal van doen.

Label:

Argonauta Records, 2018

Tracklisting:

 1. Common Enemy
 2. Bedevil Me
 3. Born (One-Horse Town)
 4. The Final Stand of the Fallen
 5. Go to the Devil
 6. Me Myself and I
 7. The Lotus Field is Fallen
 8. Jesus, the Devil, the Deed
 9. The Ballad of the Dixie Bridge
 10. Your Face
 11. Dry Heaves & Needles

Line-up:

 • Dee Calhoun – Zang, Gitaar, Percussie
 • Louis Strachan – Bas

Links: