Deconsecrate – Dark Night Of The Soul

Rondom de jaren ’90 was België de bakermat op het gebied van rauwe, ongepolijste metalcore die doorspekt was met death- en thrashinvloeden. De scene genaamd H8000 herbergde enkele bekendere namen als Liar, Regression en Congress,  maar had ook met wat minder bekende acts genoeg goede muziek te bieden. Uiteindelijk hield de storm tot het eind van vorig millennium aan waarna het een stuk stiller werd vanuit deze contreien. Gelukkig zien we langzaam weer wat bands opstaan die ons mee terug nemen naar het geluid van toen. Deconsecrate is inmiddels acht jaar bezig en brengt via Reality Records zijn tweede album Dark Night Of The Soul uit terwijl het eveneens Belgische Kick Out The Jams de plaat releaset op tape.

Waar de band tijdens het eerste volwaardige album mocht rekenen op vocale bijdragen van John Gallager (Dying Fetus) en Damien Moyal (Morning Again), horen we deze ronde support van Dave De Loco (Regression) en Hans Verbeke (Liar). Hoewel deze namen al voor zichzelf spreken, is ook de toegepaste formule op Dark Night Of The Soul geen hogere wiskunde. Met filmische fragmenten, een vocale wisselwerking tussen de twee zangers en uiteraard de herkenbare, snijdende gitaarpartijen is het onmogelijk om het geluid van Deconsecrate niet juist te kunnen plaatsen. Vanaf het agressieve Parasite, waarop Dave De Loco zijn vocale steentje bijdraagt, bijten de Belgen van zich af tot de laatste klanken wegvloeien. De dreigende riffs van het gitaartandem zetten in veel gevallen de toon al meteen goed en het werk hikt vaak tegen (melo)death en thrash aan. De vaart zit er doorgaans goed in en regelmatig horen we acceleraties in tempo, hoewel de zeskoppige band er ook zeker niet vies van is om wat smerig klinkende breaks en beatdowns toe te voegen, getuige het puike We Were Never Really Here, A Fatal Encounter en de iets eenvoudigere single Destroyer Of Worlds. Nausea en A Fatal Encounter zijn met een melodisch gitaarsolo en stuwend drumwerk twee van de favorieten hier. En dan hebben we nog de swingende beuker Embrace The Desolation Of Eden waarbij we naast alle genoemde ingrediënten ook de gastbijdrage van Hans Verbeke horen. Is het dan allemaal hosanna op Dark Night Of The Soul?

Dat niet. Het contrast tussen de brulzang en schellere vocalen is op sommige momenten erg klein, maar gelukkig zorgt de ritmesectie op die paar momenten voor de nodige afwisseling. Daarnaast neemt Deconsecrate de vaart er halverwege het album wat uit met het gitaargepingel tijdens A Revelation en biedt de (te) karige titeltrack als afsluiter ook weinig meerwaarde. Niet zozeer omdat het slecht is of omdat het niet aansluit bij het thema van Dark Night Of The Soul, maar vooral omdat de rest zo verdomd lekker klinkt en de behoefte groter is om te blijven consumeren. Liefhebbers van pure, onvervalste metalcore kunnen weer opgelucht ademhalen terwijl fans van death- en thrashmetal hier wellicht ook gading in zullen vinden. Oh, en als je net als ik blij ben met de voorzichtige heropleving van H8000, dan mag je nog wat punten optellen bij de score.

Score:

82/100

Label:

Reality Records, 2020

Tracklisting:

 1. For This Is Destiny
 2. Parasite
 3. We Were Never Really Here
 4. Nausea
 5. Heretic
 6. A Relevation
 7. Destroyer Of Worlds
 8. A Fatal Encounter
 9. Embrace The Desolation Of Eden
 10. Dark Night Of The Soul

Line-up:

 • XantiX – Vocalen
 • Thomas – Vocalen
 • Fre – Leadgitaar
 • PJ – Gitaar
 • Bart – Basgitaar
 • Nico – Drums

Links: