Decline Of The I – Johannes

De Franse school omvat heel wat interessante bands, heel wat interessante figuren ook. Zo kennen we AK voor zijn werk in onder andere Merrimack en The Order Of Appolyon. Met Decline Of The I gooit hij het al veel langer, vier platen om precies te zijn als je ook deze laatste, Johannes, meetelt, over een andere boeg. Decline Of The I is een post-blackmetalband. Johannes komt uit via het Poolse Agonia Records, ook geen kleintje als je het mij vraagt. De plaat gaat deze keer niet over de Franse arts Henri Laborit en zijn experimenten, onder andere op ratten, maar gewoon over het werk van Søren Kierkegaard. Het opent alzo een nieuwe trilogie. Nog even vermelden dat de plaat grotendeels werd opgenomen in de Hybreed Studio’s en dat Dehn Sora zorgde voor het bijpassende artwork. En als je dan weet dat elk nummer vlot over de zeven, doch ook soms over de elf dan wel veertien, minuten gaat, ga je er best eens goed voor zitten.


Met een flinterdun gitaarthema, iets wat vaak terugkomt op dit album, voorzichtig gesproken stukken en dansende koorachtige vocalen wordt de sfeer gezet. The Selfish Star kent een golvend verloop, alsof de zee rustig wakker wordt en vervolgens brutaal wordt aangespoord tot het creëren van hoog opspattende golven. De typisch Franse gitaarpartijen worden ondersteund door de sterke schouders van de ritmesectie, waarbinnen opvalt dat de vrouwelijke hand van AD eigen accenten legt. The Veil Of Splendid Lies penetreert je poriën op elke vierkante centimeter van je huid en dit met behulp van erg sterke, diverse zangpartijen en melancholische melodieën. In dit nummer valt ook op hoe goed gebalanceerd de productie is en hoe goed het geheel gemixt werd. Ik krijg in ieder geval niet de indruk dat er iets verloren gaat. Puik!

Alsof Kierkegaard jezelf wakker zingt, zo begint Act Of Faith. Het blijkt een nummer te zijn waarbinnen heel veel dialoog verwerkt zit. Het toont ook aan dat de heer SI de juiste man aan de microfoon is. Ook het gebruik, zij het eerder subtiel, van wat keyboard versterkt het nummer. Die flinterdunne gitaarlijnen komen ook hier terug, erg broos. Maar als dan de snelheid wordt opgedreven blijken ze toch niet zo broos en breekbaar meer te zijn.

Het meest agressieve nummer van de plaat, Tethering The Transient, opent met een perfecte blast, valt even stil en wordt dan vervolgens door een dubbele baspartij fijntjes voorzien van een versnelling. De piano en de cleane zangpartijen geven het nummer dan weer een typisch cachet.

Opnieuw een Franse band die enorm indruk maakt, een band die een geheel eigen geluid en sound heeft weten vormen en die ook de tijd neemt om alle riffs tot zijn recht te laten komen. Je kan het muzikaal meesterschap noemen!

Score:

85/100

Label:

Agonia Records, 2021

Tracklisting:

  1. A Selfish Star
  2. The Veil Of Splendid Lies
  3. Act Of Faith
  4. Tethering The Transient
  5. Dieu Vide

Line-up:

  • A.K. – Gitaar, zang, keyboard
  • AD – Bas, zang
  • SK – Drum
  • SI – Zang

Links: