Deathbringer – IT

Toen Deathbringer in 2007 zijn album Homo Divisus uitbracht, droeg de band het album (onder andere) op aan Chuck Schuldiner. Echt verbazingwekkend was het dan ook niet dat het schijfje vol staat met composities die geïnspireerd zijn op het (latere) werk van Death. Misschien dat je zelfs wel kunt zeggen dat sommige stukken zo van Symbolic of The Sound Of Perseverance hadden kunnen komen. Als je dan ook nog eens een cover van Flesh And The Power It Holds aantreft, zal de muzikale invulling op Homo Divisus volledig duidelijk zijn. Ondanks dat het album zeer goed ontvangen werd, kreeg het geen vervolg. Sterker nog: het werd stil rondom de uit Wit-Rusland afkomstige band. Jarenlang kwam er geen nieuwe muziek uit, tot daar in 2021 plots de track Per Aspera via Bandcamp beschikbaar kwam. het bleek een voorbode van nog meer nieuw materiaal.

Vijftien jaar na de release van het vorige album, is daar halverwege 2022 IT; een album dat uitkomt via Unique Leader Records. Op Per Aspera liet Deathbringer al horen het over een meer experimentele boeg te gooien en IT, waar Per Aspera ook op terug te vinden is, pakt net zo uit. Progressieve death metal voert nog steeds de boventoon, maar deze wordt veel donkerder, chaotischer ingevuld. Daarnaast brengt de band wat onconventionele nuances aan waardoor de lijnen met andere subgenres soms wat vervagen. “Musically it’s a very personal and dark album for me, reflecting the dark times I’ve been through. It was a challenging record to work on, there’s so much going on in it; a complex, experimental, technical and vast material.” aldus gitarist Artyom Serdyuk.

En daar blijkt geen woord van gelogen. De band maakt op IT voortdurend gebruik van tempoveranderingen, dissonante structuren, sfeerwisselingen, chaotische blastbeats, complexe gitaarriffs, duistere synthesizerlijnen en raadselachtige samples. Zo nu en dan duikt er een industriële gloed op (Impartial Beholder) en ook een koor doet nog een duit in het zakje. Qua vocalen wordt er gebruik gemaakt van een scala aan mogelijkheden; losbandig gebrul, hysterisch geschreeuw, klaagvol gejammer, liefkozend gefluister en gesproken woord monden uit in een levendig gamma. Het levert zeer rijke, gevarieerde nummers als Frozen Beliefs, Pitfall (When It Begins), Nihil Messiah, Impartial Beholder en titelnummer IT op. Nummers als Delta (piano intro), Ypsilon (vergezeld door vrouwelijke vocalen), Lambda, Tau en Epsilon fungeren als rustige, soms wat mystieke intermezzo’s, die veel sfeer toevoegen. Gastbijdragen kent het album in gitaarsolo’s van Bobby Koelble (Death) en Tommy Talamanca (Sadist) in Nihil Messiah en Mariusz Domaradzki (Masachist) in A Place To Exist.

IT is een conceptalbum. Het gaat over een entiteit die geen naam of een specifieke vorm heeft, een entiteit die zowel een schepper als een vernietiger is, die de werelden verslindt. Het verhaal op het album richt zich op het moment waarop ons universum wordt verslonden door IT en vertelt het verhaal vanuit het perspectief van diverse karakters.

IT kun je met een gerust hart complex, experimenteel, technisch en omvangrijk noemen. Voeg daar moeiteloos nog termen als afwisselend, enerverend en excentriek aan toe. Het maakt IT tot een boeiende luisterervaring, tot een intrigerend album. Door de extravagante invulling is IT echter geen album geworden dat louter uit hapklare brokken bestaat. Er wordt de nodige inspanning van je als luisteraar gevraagd en niet iedereen zal bereid zijn de tijd in de ietwat extreme inkleuring te willen steken. Maar voor hen die wel bereid zijn dat te doen, valt er veel leuks te ontdekken.

Score:

80/100

Label:

Unique Leader Records, 2022

Tracklisting:

 1. Delta
 2. Frozen Beliefs
 3. Per Aspera
 4. Ypsilon
 5. A Place to Exist
 6. Pitfall (Where It Begins)
 7. Theta
 8. Nihil Messiah
 9. Lambda
 10. Inevitability (It’s Whip)
 11. Impartial Beholder
 12. Tau
 13. Omega
 14. It
 15. Epsilon

Line-up:

 • Artyom Serdyuk – Gitaar, basgitaar
 • Krzysztof Bendarowicz – Drums, vocalen
 • Demian – Vocalen
 • Mitry Molochnikoff – Vocalen
 • Mario Gontaro Bazalar – Vocalen
 • Alex Goron – Basgitaar
 • Igor Kovalyov – Samples, vocalen
 • Alex Sedin – Fretloze basgitaar

Links: