Hate – Tremendum

Hate, één van de vijf punten van het Poolse death metal pentagram. Ik weet het, ik val in herhaling. Voor wie het vergeten is: Behemoth, Decapitated, Vader, Lost Soul en Hate dus. Met een Azarath dat klaarstaat om de plaats in te vullen van de eerste afvaller. Hate is al een tijdje de band van Adam the First Sinner, het enige stichtende lid dat nog bij de band zit. Tremendum is het tiende band van zijn band, dat door de jaren heen geëvolueerd is van brutale death metal naar industriële death metal naar … Tremendum.

Tremendum is een album geworden in het verlengde van voorgaand werk. De gezwarte death metal nummers zijn Behemothiaans verhalend, met een grote rol voor de frontman die zijn teksten dik en vrij verstaanbaar in de verf zet. Hate klinkt gecontroleerd agressief, zeker in vergelijking met oud materiaal. Het gitaarwerk doet meer en meer aan als Zweedse black metal (0,0 Poolse staccato “riffheid” meer), terwijl de drumsalvo’s weinig uitdagend klinkend en evenmin agressie of brutaliteit laten horen. De drumritmes in het begin van Asuric Being zijn dan wel aanstekelijk, voor de rest is het weinig geïnspireerd. Ook het nummer Fidelis ad Mortem en Into Burning Gehenna kunnen mijn aandacht vastgrijpen met de nodige power en spanningsopbouw, maar verder is het wachten op de prima afsluiter Walk Through Fire om opnieuw opgewonden te worden.

Hate heeft bij deze vooral af te rekenen met een sterk verleden, een sterker opererend Behemoth en een variatie in vocale frequenties, evenals uitgesproken memorabele momenten en een te berekende sound waar de Poolse identiteit stilaan uit verdwijnt op gitaarvlak. Het blijft steken op “ok” en ik ga ze zeker bekijken op Throne Fest, dat wel. Toch een kleine deceptie als het op Tremendum aankomt. Gewoon Anaclasis terug opzetten!

Score:

76/100

Label:

Napalm Records, 2017

Tracklisting:

 1. Asuric Being
 2. Indestructible Pillar
 3. Svarog’s Mountain
 4. Numinosum
 5. Fidelis ad Mortem
 6. Into Burning Gehenna
 7. Sea of Rubble
 8. Ghostforce
 9. Walk Through Fire

Line-up:

 • Adam the First Sinner – Vocalen, Gitaar, Bas
 • Pavulon – Drums

Links: