Antropomorphia – Merciless Savagery

Deze Noord-Brabantse deathmetalbrengers wentelen de wereld toch ook alweer dertig jaar in het occultisme. Twintig jaar als je de tien jaar dat Antropomorphia onder de zoden lag eraf trekt. Zelfs voor een sinister gezelschap als dit is dat een reden tot vieren, al hoef je ook op diens vijfde zoenoffer bepaald geen kleurenslingers en glitterconfetti te verwachten.

Meteen valt de dik ingelaagde en indringende gitaarsound op. Daar heeft het viertal duidelijk werk ingestoken, let er maar eens op uit hoeveel harmonieuze ladingen dat gewapende gitaarbeton is opgetrokken. Boosaardige akkoordenmolens wekken daarmee een bombastische duisternis op, waar dan ook nog eens ceremoniële snuistermelodieën doorheen schemeren.

Dynamische stokslag kanonneert die machtige gitaarbombarie over parmantige basdrumstromingen. De afwisseling van bazuinende duisternis naar hakkende martelgangen  houdt de nummers meeslepend. Zo evolueert Cathedral Ov Tombs van een midtempobeul naar een zoveelste sneer indringende snaarbranderij. Van Womb Ov Thorns blijft vooral de krasselende solo over een woeste ritmegitaar kleven. Met zo’n machtig schouwspel achter zich, hoeft de briesende gruntlijvigheid geen al te gekke dingen meer te doen. De groove bekrachtigen en dat moet je ook maar kunnen.

Bovenal is het sterk dat ze als gevestigde waarde de invloeden durven halen bij de nieuwe spelers. Die doordringende gitaarsound heeft namelijk iets van Altarage, maar Antropomorphia vermaalt die invloed dan wel tot een eigen gemoderniseerde mantel occulte death metal, waarin het gewoon heerlijk wentelen is.

Score:

85/100

Label:

Metal Blade Records, 2019

Tracklisting:

 1. Merciless Savagery
 2. Requiem Diabolica
 3. Womb Ov Thorns
 4. Cathedral Ov Tombs
 5. Apocalyptic Scourge
 6. Wailing Chorus Ov The Damned
 7. Luciferian Tempest
 8. The Darkest Light
 9. Unsettling Voices

Line-up:

 • Marco Stubbe – Drums
 • Ferry Damen – Vocale, gitaar
 • Marc Van Stiphout – Basgitaar
 • Jos Van Den Brand – Gitaar

Links: