Death – Individual Thought Patterns

Death – Individual Thought Patterns (re-release)

Relapse Records, 2011

Na Human komt Relapse met nog een Death-kraker op de proppen: Individual Thought Patterns, de uit 1993 stammende opvolger van Human. De kwaliteit van Individual Thought Patterns staat buiten kijf. Samen met zijn voorganger en opvolger Symbolic beschouw ik deze plaat als een klassieker in de technische metal, daar waar ik Scream Bloody Gore en Leprosy als klassiekers in het death metal-genre aanmerk. Samen met tussenalbum Spiritual Healing uit 1990 en de zwanenzang The Sound Of Perseverance heeft Chuck Schuldiner met zijn band Death dan ook een meer dan imposant oeuvre nagelaten.

En evenals de heruitgave van Human kan de liefhebber deze nieuwe versie van Individual Thought Patterns ongehoord aan zijn of haar collectie toevoegen. In tegenstelling tot de remaster van Human is er geluidstechnisch niet heel veel veranderd aan het oorspronkelijke geluid van Individual Thought Patterns zoals die in 1993 het levenslicht zag. Het verschil zit hem in de nuance. Met name het drumgeluid van klasbak Gene Hoglan is helderder dan op het origineel. Vooral de snare-drum klinkt feller. Daarnaast is het baswerk van Steve DiGiorgio iets meer naar de voorgrond geschoven. Voor het overige is er niet veel veranderd. Dat was mijns inziens ook niet nodig. Het origineel klonk al meer dan behoorlijk.

Interessanter is echter cd 2. Daarop vinden we opnames van een concert uit het voorjaar van 1993 uit Duitsland. Individual Thought Patterns is dan al opgenomen, maar nog niet uitgebracht. Death speelt tijdens het optreden een drietal nummers van het aanstaande album en doet dat meer dan verdienstelijk. Jammer genoeg gaat de gitaarsolo in Trapped In A Corner, één van de kroonjuwelen van het album, de mist in maar dat mag de pret niet drukken. De setlist is om van te watertanden en de band speelt retestrak. In tegenstelling tot andere live-releases van Death, (Live in LA en Live in Eindhoven), die beide overigens ook eerdaags opnieuw worden uitgebracht onder de titel Vivus!, klinkt de grunt van Chuck hier een stuk dieper en meer getrouw aan de studioalbums. Check voor de lol eens Flattening Of Emotions…. Nuff said. Eigenlijk klinkt wijlen Schuldiner hier zoals velen hem het liefst hoorden en niet zo iel als in latere incarnaties van Death zoals op The Sound Of Perseverance.

Hulde voor Relapse voor het uitbrengen en een verplichte aanschaf voor de liefhebber van (technische) metal. Voor de fanaten is er ook een drie disk exemplaar beschikbaar waarop je op de derde schijf een dertiental demo-opnamen aantreft.

Tracklisting CD 1: Individual Thought Patterns
death 200

 1. Overactive Imagination
 2. In Human Form
 3. Jealosy
 4. Trapped In A Corner
 5. Nothing Is Everything
 6. Mentally Blind
 7. Individual Thought Patterns
 8. Destiny
 9. Out Of Touch
 10. The Philospher

Tracklisting CD 2: Live In Germany 1993

 1. Leprosy
 2. Suicide Machine
 3. Living Monstrosity
 4. Overactive Imagination
 5. Flattening of Emotions
 6. Within the Mind
 7. In Human Form
 8. Lack of Comprehension
 9. Trapped in a Corner
 10. Zombie Ritual
 11. The Exorcist (studio outtake)

Line-up:

 • Chuck Schuldiner – zang, gitaar
 • Andy LaRocque – gitaar
 • Steve DiGiorgio – bas
 • Gene Hoglan – drums

Links: