Death – Human

Death – Human (re-release)

Relapse Records, 2011

Op 13 december 2001 verloor Chuck Schuldiner de ongelijke strijd tegen kanker. Dat is dit jaar dus al weer tien jaar geleden dat één van de meest talentvolle en vernieuwende muzikanten in het metal-wereldje het tijdelijke voor het eeuwige verruilde. Met zijn geesteskind Death heeft Schuldiner voornamelijk legendarische albums gemaakt waarvan het in 1991 uitgebrachte Human twintig jaar na dato opnieuw wordt uitgebracht. Voorzien van een digitale oppoetsbeurt en een lading aan niet eerder verschenen (bonus)materiaal voornamelijk in demovorm wordt deze heruitgave opgeluisterd.

Human, het vierde Death-album is door producer Jim Morris opnieuw gemixt en door Alan Douches voorzien van een nieuwe master. En het resultaat mag er zijn: de doffe deken die toch een beetje hing rond het origineel is verdwenen en het eindresultaat klinkt ontzettend helder. Je kan het geluid vergelijken met de sound van Symbolic, een andere Death-klassieker. Nieuwe nummers zal je op deze heruitgave niet aantreffen of je moet nog niet bekend zijn met de Kiss-cover God Of Thunder die als bonus aan de reguliere plaat is toegevoegd. Die voegt in mijn ogen niets toe aan het fenomenale songmateriaal dat Chuck destijds op Human met behulp van de Cynic-leden Paul Masvidal en Sean Reinert heeft weten vast te leggen. Het fretloze basspel van Steve DiGiorgio komt na twintig jaar ook prima uit de verf. Alles klinkt alsof het gisteren is opgenomen. Wat een weldaad.

Het bonusmateriaal is alleen voor de echte fans interessant. Wat opvalt is dat er aan de nummers niet veel gesleuteld is alvorens de uiteindelijke versies zijn opgenomen. Wel klinken deze versies lekker ruw. Vergelijkbaar met de sound op voorganger Spiritual Healing. Voor de echte freaks is er ook nog een versie met een derde cd met verscheidene ‘rehearsal’-versies van de nummers die op Human verschenen. Wat mij betreft had volstaan kunnen worden met alleen het opgepoetste origineel van deze tijdloze klassieker. Dit is verplichte aanschaf voor hen die de versie uit 1991 al in de kast hebben, maar zeker voor hen die Human nog niet in bezit hebben.

Relapse heeft de smaak te pakken. Aan het eind van de zomer schijnt een heruitgave van Individual Thougt Patterns in de schappen te liggen. Ik kan niet wachten om de opvolger van Human aan mijn collectie toe te voegen.

Tracklisting:
cover death 200

 1. Flattening Of Emotions
 2. Suicide Machine
 3. Together As One
 4. Secret Face
 5. Lack Of Comprehension
 6. See Through Dreams
 7. Cosmic Sea
 8. Vacant Planets
 9. God Of Thunder
 10. Flattening Of Emotions (Basic Instrumental Studio Tracks)
 11. Suicide Machine (Basic Instrumental Studio Tracks)
 12. Together As One (Basic Instrumental Studio Tracks)
 13. Secret Face (Basic Instrumental Studio Tracks)
 14. Secret Face – Part 2 (Basic Instrumental Studio Tracks)
 15. Lack Of Comprehension (Basic Instrumental Studio Tracks)
 16. See Through Dreams (Basic Instrumental Studio Tracks)
 17. See Through Dreams – Part 2 (Basic Instrumental Studio Tracks)
 18. Vacant Planets (Basic Instrumental Studio Tracks)
 19. Cosmic Sea (Basic Instrumental Studio Tracks)
 20. Cosmic Sea Part 2 (Basic Instrumental Studio Tracks)
 21. God Of Thunder (Basic Instrumental Studio Tracks)
 22. Flattening Of Emotions (“Human” Demos)
 23. Lack Of Comprehension (“Human” Demos)
 24. Suicide Machine (“Human” Demos)
 25. Together As One (“Human” Demos)
 26. See Through Dreams (“Human” Demos)
 27. Secret Face (Instrumental – “Human” Demos)
 28. Vacant Planets (Instrumental – “Human” Demos)

Line-up:

 • Chuck Schuldiner – zang, gitaar
 • Paul Masvidal – gitaar
 • Steve DiGiorgio – bas
 • Sean Reinert – drums

Links: