DEAR MOTHER – Bulletproof

Tijd voor een metalband van eigen bodem! DEAR MOTHER – allemaal hoofdletters jawel is een Nederlands/Britse band die vorig jaar werd opgericht rond de voormalig Delain-leden Joey de Boer en Merel Bechtold. Zij zochten en vonden in David Hruska – een Britse zanger met Russische roots – een frontman waarmee ze een dynamisch klinkende metalcoreband konden vormen. Deze zomer kwam de debuutplaat Bulletproof uit, maar gek genoeg verscheen deze nu pas op mijn radar omdat Facebook – van alle dingen – me het album aanraadde. Betalende reclame op Facebook kan lonen. Goed gedaan DEAR MOTHER! Ik zocht en vond de promo terug die de band naar onze redactie had gestuurd en besloot deze eens te beluisteren.

Het verhaal gaat dat Bechtold de symfonische metalband Delain verliet en even later haar ex-bandgenoot Joey de Boer contacteerde omdat ze een pak leuke nummers had geschreven en deze niet verloren wilde laten gaan. Bechtold en de Boer speelden ondertussen reeds in drie bands samen. Veilig om te stellen dat ze elkaar wel goed kunnen inschatten. Zoals gezegd werd in David Hruska een krachtige zanger gevonden. De in Moskou geboren, maar in Londen wonende frontman past de band als gegoten.

De debuutplaat van het trio mag er dan ook best wezen. Deze valt onder de noemer melodieuze metalcore, maar feitelijk is de muziek zeer verscheiden hoor. Ik hoor inderdaad metalcore, maar ook alternatieve metal met een toets van prog en af en toe een streepje symfonische metal ertussen. Tja, al die jaren in Delain schud je niet zomaar af natuurlijk. Dat de Boer en Bechtold chemie hebben samen mag niet verbazen, maar ook frontman Hruska past perfect bij zijn Nederlandse bandleden. De man heeft een krachtige stem die tegelijk veel emotie kan overbrengen. Van schreeuwen op het magnifieke Invincible tot gevoelig en breekbaar klinken op de ballade Palace. Goede zet om hem aan te nemen als zanger. Hij leerde trouwens het vak bij de Engelse progband Deadly Circus Fire en eigenlijk doet zijn stembereik denken aan zijn grote idool Corey Taylor. Nah, hij zingt eigenlijk veel beter dan de Slipknot-frontman.

Deze David Hruska verengelste zijn achternaam ondertussen. Hruska betekent in veel Slavische talen gewoonweg peer, dus drie keer raden hoe de man zich laat noemen in adoptiestad Londen? Juist ja! David Pear klinkt misschien minder exotisch maar is voor de gemiddelde Brit wel een stuk makkelijker te onthouden en uit te spreken. Hey, voetballer Luis Figo heeft ook een coole naam, maar in het Portugees betekent figo ook gewoon vijg hoor. Fruitachternamen moeten kunnen.

Ik wijk weer af. Gelukkig is de muziek er om me bij de les te houden want dit album vlamt lekker door mijn stereo hoor. Genoeg over meneer Pear. Merel Bechtold verdient zeker evenveel aandacht. Ze knalt er echt wel een paar hele leuke gitaarriffs tussen en ook de solo op Vertigo is bovenmatig sterk uitgevoerd. Met een strakke drummer als de Boer achter haar wordt een sterke, aromavolle sound gecreëerd. Het geheel klinkt uiterst melodisch en zelfs atmosferisch. De band overstijgt hiermee naar mijn mening dat etiket van metalcoreband.

Tijd voor gezonde kritiek! Ik zing hier nu zwaar halleluja over deze nieuwe band – terecht natuurlijk – maar niet alle nummers hadden me evenveel mee. Zulke zaken zullen altijd een kwestie van persoonlijke voorkeuren zijn, maar nummers als het melodramatische Heart of het sterk elektronische A Soul For Hire voelen mij als albumvullers aan. Het kinderkoor op Invincible kwam mij dan weer over als een radijs op een wafel. Wat doet dat daar? Afijn, voor mensen gaan denken dat ik goed tussen Waldorf en Statler zou passen. Ik ben aan het klagen over kleine zaken hoor. Dit album beviel me uitstekend. Zo, een nette recensie over de muziek van DEAR MOTHER en de achternaam van de zanger. Ik geef zowel het album als de nieuwe achternaam een 80 op 100. Nee, ik ben aan het liegen. Hruska klinkt echt wel veel cooler dan Pear.

Score:

80/100

Label:

Eigen Beheer, 2021

Tracklisting:

 1. Vertigo
 2. Means to No War
 3. 12 Years in Exile
 4. The Ones Below
 5. An Eye for An Eye
 6. A Soul for Hire
 7. Symbiose
 8. Satellite
 9. Fade In
 10. Heart
 11. Invincible
 12. Palace

Line-up:

 • Joey Marin de Boer – Drums
 • Merel Bechtold – Gitaar
 • David Hruska (Pear) – Zang

Links: