DeadRisen – DeadRisen

DeadRisen is een nieuwe band, opgericht door Mike LePond (Symphony X) en Rod Rivera. Deze Rod Rivera is volgens de biografie bij deze promo wereldwijd gerespecteerd dankzij zijn werk met de, bij mij onbekende, christelijke metalband Rivera/Bomma. Afgaande op zijn naam vermoedde ik eerder een carrière als acteur in adult entertainment. Dit duo wordt op het debuutalbum van de band aangevuld met zanger Will Shaw (Heir Apparent), toetsenist Tony Stahl (Livesay) en drummer Dan Prestup (Midnight Eternal).

Na een cinematisch intro start het album veelbelovend met Prophecy. Dit is een krachtig klinkende progressieve powermetaltrack in de stijl van Symphony X. Als zanger moet Will Shaw het afleggen tegen Russel Allen, maar hij laat horen zeker verdienstelijk te kunnen zingen. Op basis van dit eerste nummer zou de argeloze luisteraar deze band als een kloon van Mike LePonds belangrijkste broodheer kunnen bestempelen, maar op de navolgende nummers krijgt de band toch iets meer een eigen smoel. Op Destiny wordt het progressieve element naar de achtergrond geplaatst ten faveure van meer melodie en het krachtige midtemponummer The Maker klinkt soms meer als een thrashnummer. Met de ballad Reach For The Sun slaat de band de plank echter mis, vooral omdat de stijl van zingen die Will Shaw zich hier aanmeet hem niet ligt.

De band herstelt zich daarna gelukkig weer met de onvervalste heavy metal op Chains Of Time en de uptempo powermetalkrakers Visions en But You. Als afsluiter heeft de band gemeend For Whom The Bell Tolls van Metallica te moeten coveren. Gelukkig staat het nummer achteraan de CD en is deze makkelijk te skippen.

Al met al valt er voor de liefhebbers van technisch goed uitgevoerde power metal, waarbij originaliteit niet het belangrijkste is, genoeg te genieten op dit album.

Score:

72/100

Label:

AFM Records, 2020

Tracklisting:

 1. Risen Death AD
 2. Prophecy
 3. Destiny
 4. The Maker
 5. Reach for the Sun
 6. Visions
 7. Chains of Time
 8. Fear and Fury
 9. But You
 10. For Whom the Bell Tolls (Metallica cover)

Line-up:

 • Mike LePond – Basgitaar
 • Rod Rivera – Gitaar
 • Tony Stahl – Toetsen
 • Will Shaw – Zang
 • Dan Prestup – Drums

Links: