Dead To A Dying World – Elegy

Het was een pracht van een ontdekking enkele jaren geleden, dit Dead To A Dying World afkomstig uit het Amerikaanse Dallas. Dat was duidelijk niet enkel mijn gevoel erbij, want de band verscheen op Roadburn en bracht toen een groot deel van de plaat Litany. Vier jaar na het verschijnen van dat album is het nu de beurt aan Elegy. 

Om meteen met de deur in huis te vallen, dit is anders maar gaat nog steeds met gemak naar binnen. Wat bij mij minder in de smaak valt is de enorme oppoetsing van het geluid, de stijl van de band is grotendeels nog steeds te kaderen in de stijl van Amerikaanse bands als Wolves In The Throneroom, zeker ook door de bijtende screams, en de experimentele insteek en vioolpartijen die doen denken aan A Forest of Stars. Gelukkig merken deze Amerikanen ook welke mogelijkheden de opkuisbeurt van het geluid biedt, want anders dan op Litany, spelen ze meer met uitgebalanceerde rustpunten binnen de nummers. Hier en daar krijg ik het gevoel dat Neige hen wat geïnspireerd heeft, en lonken ze met post-rock, maar nergens wordt dit een kopie.

Het zorgt ervoor dat Elegy hier en daar wat meer tijd vergt, vooral omdat hier veel meer extremen bewandeld worden. Hier en daar zijn de overgangen geleidelijk, zoals op Vernal Equinox, maar deze band durft het ook wat brutaler in je gezicht te gooien met onder andere Empty Hands, Hollow Hymns dat op vlak van inhoud en structuur mogelijk de beste track is op dit nieuwe album en waar het Wolves In The Throneroom-gehalte het erg hoog is. De grootste uitbarstingen zijn te vinden op afsluiter Of Moss and Stone en hoewel de riffs op dit lied echt wel sterk zijn, kan de opbouw niet tippen aan die van Empty Hands, Hollow Hymns, wat niet wegneemt dat deze track ook verdraaid lekker klinkt.

Elegy overvalt me op die manier iets minder dan de ruwe diamant die ervoor kwam, maar de verandering in geluidskwaliteit gaat gepaard met wat inhoudelijke veranderingen die ervoor zorgen dat dit geen kopie geworden is van die vorige plaat. Een voorzichtige aanrader dus voor alle fans van diepgaande atmosferische black metal met doomhints en naturalistische rustpunten.

Score:

82/100

Label: 

Profound Lore Records, 2019

Tracklisting:

 1. Syzygy
 2. The Seer’s Embrace
 3. Vernal Equinox
 4. Empty Hands, Hollow Hymns
 5. Hewn From Falling Water
 6. Of Moss and Stone

Line-up:

 • Josh Dawkins – Drums
 • Sean Mehl – Gitaar
 • Eva Vonne – Viool
 • Mike Yeager – Zang
 • Heidi Moore – Zang
 • James Magruder – Bas, gitaar
 • John Schiller – Bas

Links: