Dead Summer Sociey – Decades

Het eerste volwaardige album van deze Italiaanse éénmansband rond grondlegger Mist aka Emiliano Santoro, kreeg in 2012 de titel Visions from A Thousand Lives mee. Het huidige album, Decades, komt bijna een decade later uit. Er tussenin zat nog … So Many Years of Longing… . Aan de hand van deze titels voel je al aan dat we geen klassieke boosaardige hap black metal te verteren gaan krijgen. Het is meer een post-blackmetalvariant met een atmosferische saus, wat ook weer precies past bij het Duitse Northern Silence-label.

Dead Summer Society en niet Dead Poets Society, opent met een erg kleverig nummer, When I Gaze At You Through Decades. Het is de dominante gitaarpartij, die vrij monotoon blijft doortokkelen en die wordt ondersteund door een synthtapijt, die de aandacht vasthoudt. Wanneer er rond minuut vier even gas wordt teruggenomen, krijg ik het toch wat benauwd. Het samenspel gitaar – drum is toch te houterig om strak genoemd te worden. Erg zuiver wordt het toch ook niet helemaal gespeeld. Een dubbel basthema dat de snelheid wat opschroeft, kan de boel niet redden. Blijkbaar regent het toch binnen in het huis van Mist. In het tweede nummer, dat toch in vergelijking met de opener wat verbetering kent in muziek en uitvoering, krijgt hij vocale ondersteuning. Een eerder timide, breekbare vrouwenstem laat je aanvoelen dat de miserie nog niet gaan liggen is.

En warmer wordt het er niet op. Ik zou voorstellen niet zonder jas, muts en stevige laarzen verder te gaan. Het wordt immers wat drassig, of dat is toch het gene wat gesuggereerd wordt in het derde nummer. Ook hier wijkt Mist niet af van zijn werkwijze. Dominante tokkelende gitaren en scherpere synthlijnen voeren de boventoon, het begint wat storend te worden. Zeker wanneer er weinig verschil lijkt te zijn tussen de nummers. En eigenlijk heb je het dan allemaal gehoord, de rest van de nummers op deze plaat klinken allemaal wat van het zelfde, ik zou niet durven zeggen dat ze allemaal in hetzelfde bedje ziek zijn. Dat zou immers suggereren dat de muziek slecht is en dat is geen geval zo. Alleen ligt er op het bedje al weken zo niet maanden hetzelfde dekentje…

Redelijke plaat, deze derde langspeler van onze Italiaanse vriend Mist of beter gezegd, Dead Summer Society, maar vrolijk word ik er niet van. Het wordt toch allemaal wat te onzuiver, te simplistisch maar vooral te houterig gebracht. Gelukkig zijn er bij tijd en stond de vrouwenvocalen die het geheel wat meer diepgang geven.

Score:

60/100

Label:

Northern Silence Productions, 2021

Tracklisting:

  1. When I Gaze At You Through Decades
  2. Inner Weather
  3. Cold
  4. Rain
  5. Distant
  6. Endless Season

Line-up:

  • Mist – Zang, alle instrumenten

Links: