Dead Shape Figure – The Disease Of St. Vitus

Dead Shape Figure – The Disease Of St. Vitus
Dynamic Arts Records, 2010

The Grand Karoshi, dat vond ik een echte klasseplaat. Twee jaar geleden kwam deze geruisloos voorbij, niemand pikte ‘m op. Scandinavische bay area thrash met een moderne sound, laverend tussen enerzijds de typische Zweedse Corporation 187– en oude The Haunted-sound en anderzijds een Virgin Snatch– en The Scourger-aanpak. Een overaanbod in die sector is er zeker, kiezen is dan ook niet evident met een beperkt budget.

Dead Shape Figure neemt de draad van twee jaar geleden terug op en pompt opnieuw met een stevige badass sound nummers door je speakers. Veel solo’s, beukend drumwerk op alle mogelijke snelheden, de Bay Area erend met lekkere riffs. De nummers zijn iets toegankelijker en compacter geworden, iets minder impulsief maar berekender en songgerichter. De heren hebben het woord “structuur” ter harte genomen en doen het iets traditioneler op dit The Disease Of St. Vitus. Zo komen de cleane vocalen meer naar voor (Seraphim), net als de temporiserende refreinen. Het is geen pure sport thrash meer die enkel dient voor kicks en speed, de nummers kennen meer diepgang.

Of dat een goede zaak is? Ik hield persoonlijk wel van de losgebroken razernij zonder remmingen. Niet dat Dead Shape Figure nu volwassen geworden is, maar de oeverloos doorbeukende bende beulen gaat nu wat doordachter tekeer. Desondanks nog steeds een aanrader. Luistertips: Suicide, Amberstar, Cities Of The Plain.

Tracklisting:
Faanefjell

 1. Suicide
 2. Seraphim
 3. Face On The Nails
 4. Felix Culpa
 5. Amberstar
 6. Madonna Of Seven Sorrows
 7. Idiopolis
 8. Shrouds
 9. Cities Of The Plain

Line-up:

 • Galzi Kallio – Vocals
 • Juhani Ilari Flinck – Guitar
 • Kride Lahti – Guitar
 • Mohkis – Drums
 • Erno Talvitie – Bass

Links: