Dead Melodies – Primal Destination

Ambient, het genre krijgt te weinig aandacht op onze metalstek. Wellicht omdat het geen metal is, maar toch tast dit genre vaak veel dieper de duisternis in dan eender welke blackmetalband in het metallandschap. Dead Melodies is het project waar de Brit Tom Moore mee van start ging in 2014. In die tijd heeft hij enkele EP’s laten verschijnen en zit hij bij dezen aan album nummer vier.

Een goede plaat in het genre koppel ik aan titels en de ervaring van elk nummer. Het is duidelijk dat hier een post-apocalyptisch schouwspel wordt aangebracht, waarbij langzaamaan wordt teruggekeerd naar een oertijd. Primal Destination creëert een futuristisch gevoel aan de hand van drones en laat je langzamerhand kennismaken met de bestemming van je reis. Die komt pas op de titeltrack volledig naar voren, waardoor je het gevoel hebt dat je lang onderweg bent.

Op zich is deze plaat niet enorm beklemmend, maar de spanning wordt wel opgebouwd als de eindhalte in zicht komt. Tom Moore werkt met geleidelijke overgangen en schept een mooie, vrij ijzige atmosfeer bij momenten. Op zich niet de grootste parel in het genre dat ik al heb mogen beluisteren, maar de Brit zit zeker op zijn plaats bij de soundscapes die Cryo Chamber in het verleden al uitbracht.

Score:

70/100

Label:

Cryo Chamber, 2019

Tracklisting:

  1. Superdrone Descent
  2. Somatic Mutation
  3. Pearlescent Dawn
  4. Glades
  5. Encounter
  6. Fields of Sleep
  7. Primal Destination
  8. Subterraformed
  9. The Wake of Man

Line-up:

  • Tom Moore – Instrumenten, programmering

Links: