Dead Head – Haatland

Nederland heeft vele grote namen voortgebracht in de metalwereld. Ook zijn er vele bands reeds verdwenen. Dead Head is echter een band die nog lang niet klaar is met het ten gehore brengen van zijn extreme thrash. Hoewel de band een trouwe groep aanhangers heeft en iedereen de band wel kent, blijft grootschalige erkenning uit. Maar het gezelschap blijft onverminderd doordenderen.

In 1989 werd Dead Head opgericht vanuit de overblijfselen van Lethargy en Beyond Belief. In 1990 heb ik de band leren kennen toen ik in de organisatie zat van het Hard Rock Café in mijn voormalige woonplaats Lelystad. Dead Head had net zijn demo The Festering uitgebracht.

Zo’n dertig jaar later werd besloten om de gehele catalogus aan volwaardige langspelers opnieuw uit te brengen met een vrachtlading aan extra materiaal in de vorm van demo-opnames en nooit eerder uitgebrachte nummers, en voor het eerst ook op vinyl. In deze reeks zijn de platen The Feast Begins At Dawn, Dream Deceiver en Kill Division al reeds uitgegeven en is Haatland de volgende in de rij.

De band vindt zijn oorsprong voornamelijk in de regio Kampen en in het noorden van Kampen ligt een industriegebied met de naam Haatland. In hoeverre dit gebied een rol heeft gespeeld bij de keuze voor de titel van dit album is mij niet bekend.

Eigenlijk had het album reeds eind vorig jaar moeten verschijnen maar door de schaarste aan grondstoffen en/of de levering ervan, kon het vinyl niet op tijd geproduceerd worden. Daarom is door de uitgever besloten de datum op te schuiven naar 25 februari van dit jaar. Naast de tien reguliere nummers vinden we op deze uitgave nog negentien tracks. Drie daarvan zijn niet eerder uitgebrachte songs van de Haatland-era, twee vinden we terug op de B-kant van de EP Dog God en de rest is de demo-opname van alle songs van Haatland.

Het blijft natuurlijk jammer dat er een breuk is ontstaan tussen Dead Head en zanger/bassist Tom van Dijk (zie eerdere berichten), maar op dit album kun je nog steeds genieten van de chemie die de band toen bij elkaar hield.

Dead Head is al meer dan dertig jaar één van de grootste extreme thrash bands die ons land rijk is en 2022 is het jaar dat we nieuw werk mogen verwachten als opvolger van Swine Plague. Het nieuwe album heeft als titel Slave Driver en zal 29 april verschijnen. Tot die tijd moeten we het nog even doen met de heruitgave van Haatland.

Label:

Petrichor, 2022

Tracklisting:

 1. Faust II
 2. Montana
 3. Phantom Palace
 4. Supreme Forgery
 5. Last Server Down
 6. Serial Divorce
 7. Mesfeken
 8. Dog God
 9. Desire
 10. Nosferatu
 11. Undefined Ceremony
 12. Murder
 13. Hateland
 14. Total Eclipse
 15. Identity
 16. Phantom Palace – Demo
 17. Serial Divorce – Demo
 18. Dog God – Demo
 19. Faust II – Demo
 20. Mesfeken – Demo
 21. Undefined Ceremony – Demo
 22. Desire – Demo
 23. Hateland – Demo
 24. Murder – Demo
 25. Montana – Demo
 26. Last Server Down – Demo
 27. Nosferatu – Demo
 28. Supreme Forgery – Demo
 29. Identity – Demo

Line-up:

 • Tom van Dijk – Zang, basgitaar
 • Rob Woning – Gitaar
 • Ronnie van der Wey – Gitaar
 • Hans Spijker – Drums

Links: