Dead City Ruins – Shockwave

Zeg je boerenkool en aardappelen dan denk je aan stamppot. Zeg je Johan Cruijff en nummer veertien dan denk je aan voetbal. Zeg je Australië en hardrock dan denk je aan AC/DC. Soms zijn associaties heel makkelijk en herkenbaar. Dead City Ruins probeert daar echter iets aan te doen middels Shockwave. Australie kent met de release van dit album namelijk nog een erg goede band. Enkele jaren geleden besloot de band alles wat ze bezat te verkopen en zich volledig op de muziek te richten. Een gewaagde keuze maar ook een die gerechtvaardigd is als je Shockwave hebt beluisterd.

Het album staat namelijk vol van de energieke rocknummers waar de energie vanaf spat. Dat begint al in het lekker uptempo Preacher. Hierop mag nieuwe zanger Steven Welsh direct etaleren waar hij goed in is: een muzikaal goed nummer middels zijn lekkere strot naar een hoger niveau tillen. Wat een dijk van een stem heeft die gast. Loepzuiver en met een lekker hoog bereik is hij precies wat Dead City Ruins nodig heeft. Dog On a Leash is een heerlijke catchy meezinger en aan het einde van Shockwave gooit Dead City Ruins middels The Sorcerer er nog een keer een dijk van een nummer tegenaan.

Voor de productie tekende Gene Freeman, bekend van onder andere Glutch en Lamb Of God. En dan weet je dat het wel goed zit. Elke snaaraanraking, bekkenslag en basloopje zijn goed te horen terwijl de zang lekker in de mix ligt. Het gitaristenduo steekt elkaar nummer na nummer de loef af door met de beste riff of (bluesy)solo te voorschijn te komen. Het zijn dit soort aspecten die een album net dat beetje meer geeft om boven de rest uit te steken.

Muzikaal leunt het zwaar op hair metal uit de jaren ’80 met een goede scheut Guns ‘n’ Roses. Denk aan de vuigheid die deze band in de beginjaren uitstraalde met opzwepende metal uit genoemd tijdperk. Dit is de ultieme kroegmuziek om een paar stevige whiskey’s bij achterover te slaan terwijl je een discussie hebt met een paar maten over wie er het best uitziet: die blonde of die donkere stoot aan de andere kant van de bar.

 

Score:

83/100

Label:

AFM Records, 2022

Tracklisting:

 1. Preacher
 2. Vision
 3. Madness
 4. Speed Machine
 5. Rain
 6. Dog On A Leash
 7. This Side Of The Dirt
 8. Drifter
 9. Spiders
 10. End Of The Line
 11. Blood Moon
 12. The Sorcerer

Line-up:

 • Steve Wels – Zang
 • Tommy Cain – Gitaar
 • Sean Blanchard – Gitaar
 • Thomas Murphy – Basgitaar
 • Nick Trajanovski – Drums

Links: