De Profundis – The Blinding Light Of Faith

De Profundis mocht ik een keer live aanschouwen. Hoewel de band mij toen onbekend was, was het voor mij de openbaring van de avond. Met haar technische en bol van de variatie staande death metal bracht de band een weergaloos optreden. Inmiddels zijn we drie cd’s verder en is The Blinding Light Of Faith het nieuwste wapenfeit.

Getuige de titel van dit album trekt De Profundis nog steeds fel van leer tegen elke vorm van georganiseerde religie. Het best komt dit tot uiting in Bastards Sons Of Abraham. De band brengt daarover het volgende statement naar buiten:

The Blinding Light Of Faith is een album welke handelt over de drie meest meedogenloze en bloeddorstige instituten in de geschiedenis van de mensheid. Er is geen natie of volk op aarde welke niet heeft geleden onder de wreedheid van minstens een van de drie Abrahamistische religies. Het effect van dat lijden heeft een grote impact op onze carrière gehad en leidde tot het meest agressieve album van De Profundis tot nu toe”.

En boos zijn ze. Je zou als blanke westerling haast op nog meer religieuze onderdrukking hopen wanneer het een album als The Blinding Light Of Faith oplevert. Bijna dan hè…! Zelden wist een band agressie, melodie en technisch vernuft op een dergelijke manier te combineren. Opeth, Dismember, Hypocracy, Pestilence (en een rits andere bands welke De Profundis als invloed noemt) verbleken zowat bij hetgeen de band hier ten toon weet te spreiden.

In ieder, ja letterlijk ieder, nummer weet De Profundis een pak death- en thrashy riffs aan elkaar te rijgen en daaroverheen een lekker venijnige en agressieve zanglijn neer te leggen. De Profundis veinst geen boosheid. Ze is oprecht BOOS! Of het nou om een relatief traag en slepend nummer als Opiate For The Masses of een regelrechte beuker als Bringer Of Light gaat, elke klap is raak. Met een subtiele hoofdrol voor de bassist die met zijn fretloze spel elk miniem spoortje van sympathie voor welke religie dan ook aan gort speelt. Wie dit negeert is christelijk, achterlijk (alsof daar een verschil tussen zit!) of doof.

Score:

93/100

Label:

Transcending Obscurity Records, 2018

Tracklisting:

 1. Obsidian Sphers
 2. War Be Upon Him
 3. Opiate For The Masses
 4. Bastards Sons Of Abraham
 5. Martyrs
 6. Godforsaken
 7. Beyond Judgement
 8. Bringer Of Light

Line-up:

 • Craig Land – Vocalen
 • Shoi Sen – Gitaar
 • Paul Nazarkardeh – Gitaar
 • Arran McSporran – Basgitaar
 • Tom Atherton – Drums

Links: