De Magia Veterum – The Divine Antithesis

De Magia Veterum – The Divine Antithesis
Transcendental Creations, 2011

Iemand bekend met Gnaw Their Tongues of Aderlating? Wel, Mories, die heeft nog een project lopen. De Magia Veterum. Al een tijd trouwens, want dit is al de derde langspeler en er zaten nog een paar kleine releases tussen ook. Migdal Bavel, de vorige langspeler, was een, om het met één woord te zeggen: “extreem subliem goed geschift” en ik verwachte dan ook niets minder van dit album.

Terwijl Mories met Aderlating zijn noise de vrije loop laat, gaat het er hier een stuk meer black metal-like aan toe. Vermaledijde gitaren met een en fluctuerende undergroundsound die al fluitend en gillend in conclaaf raken met een eclectische bas en onnavolgbare drumpatronen. Drumgewijs hoor ik bijzonder veel Portal terug, qua composities zou het belachelijk zijn om referenties te zoeken. Beherit en Furze (in zijn hectische periodes) lijken nog het meest aannemelijk. Denk nu niet dat het hier om een zooitje ongeregeld gaat! In tegenstelling tot de op niets slaande mathcorebands en de aan dissonantiezucht leidende orthodoxe black metal-bands, ademt The Divine Antithesis sfeer uit in plaats van zichzelf naar een wezenloos hoger niveau te liften middels gebakken lucht. Dit is mentaal gestoorde black metal, chaotisch en narcotisch, en wellicht grotendeels een momentopname. Toen mijn vriendin argeloos binnenwandelde dacht ze dan ik een cassette aan het afspelen was terwijl ik de fast forward-knop half ingeduwd hield… en dat is niet eens zo vergezocht. De overdaad aan psychotische impulsen en wendingen zijn voor velen een brug te ver, al laat ik het gewillig over mij komen.

Bezeten, claustrofobisch, gestoord en geniaal: The Divine Antithesis volgens DSM IV. Wie dacht dat Emperor‘s Prometheus – The Discipline of Fire & Demise al eigenaardig was, zal hierbij zijn zin(n/d)elijkheid wel verliezen. Mories did it again.

Tracklisting:De Magia Veterum

  1. Transfiguration
  2. The Stench of Burning Wings
  3. The Flaming Sword
  4. The Heavens
  5. Torn Between Ruins, Faith and the Divine
  6. Burning Hands and a Crown of Flames
  7. Angelical Deformity

Line-up:

  • Mories

Links: