Dawohl – Leviathan

Eerste album van het Franse Dawohl, jawel, een band die al bestaat sinds 2009 en nu pas zijn debuutlangspeler uitbrengt. Brutale death metal, blackened death metal, via Dolorem Records. Onbekende namen en bekende namen, met drummer Thomas Hennequin als meest bekende. Dit heerschap deed ooit dienst bij Aosoth en ook live bij Antaeus ontbrak hij niet. Dawohl dealt in hard.

Veel black, meer death. Een blastbeatfestival zonder remmingen, dat na een dreigende intro met veel bombast losbarst en pas ophoudt na de Mercyless-cover op het einde. Behendige hooks en bijzonder vaak voorkomende temporiseringen hakken de nummers in stukken, nummers waar je zowel als Hate Eternal als Belphegor-fan mee aan de slag kan, ook wanneer je houdt van Poolse death metal genre oude Hate, Lost Soul, Yattering en dergelijke meer. Midtempo stukken brengen verloop en verhaal in de nummers, wat bijzonder wenselijk is met dergelijke intensiteit. Solo’s ontbreken natuurlijk ook niet, solo’s met best wel wat speelse neigingen, die bijdragen tot de sfeer. Nog een naam die ik wil laten vallen is die van SecthDamon (Emperor, Zyklon, Myrkskog, …) , die vocale gastbijdragen levert. Zyklon lijkt me een mooie referentie voor dit Dawohl trouwens.

Het zit allemaal erg goed in elkaar bij dit brutale beestje, waar black en death metal elkaar vinden als ganzenlever en uienkonfijt (neem gerust de faux gras als je honger over gaat bij de gedachte aan forced feeding). Snelheid, agressie, moderne productie en een variatie aan extreme spelelementen, Dawohl bezit het allemaal en verdient op zich daarvoor alleen al de nodige luisterbereidheid. Voor mij persoonlijk mocht het vocaal wat ranziger en minder hees, en mis ik ook echte catchy momenten. Techniek genoeg, alleen mag het er nog iets meer inhalen. Een echte luistertip heb ik bijvoorbeeld niet, iets wat nodig is voor een 80+ score. Wijk gerust af qua mening en laat weten wat jouw favoriete nummer is van dit Leviathan.

Score:

79/100

Label:

Dolorem Records, 2022

Tracklisting:

1. Canticum Belli
2. Statolatria
3. Institutionalized Hatred
4. Voluntary Servitude
5. Subjugation
6. Telos – Immanent Orthogenesis
7. Macro Apoptosis
8. I Vomit This World (Mercyless Cover)

Line-up:

  • Maxime Guillemain – Keel
  • Eloi Nicod – Bas
  • Florian Delbart – Gitaar, basgitaar
  • Thomas Hennequin – Drums

Links: