Dawn Of Mankind – Before The Heart Stops Beating

Het uit Eindhoven afkomstige Dawn Of Mankind bracht eerder twee EP’s uit, die beiden bijzonder goed in de smaak vielen. Eind 2017 bracht dit vijfkoppige metalcore-monster, vers bewapend met de strot van Sven Slokker, de eerste langspeler Before The Heart Stops Beating uit.

Net zoals de muziek van de band zal ik er geen doekjes om winden: dit is een pot heerlijke metalcore geworden. De band weet de kwaliteit van de eerdere EP’s moeiteloos door te zetten. De kracht van deze plaat ligt hem in zijn simpelheid: in eerste instantie lijkt het niets meer (of minder) dan een zee aan laag gestemde riffs en lompe breakdowns, maar na enkele luisterbeurten sta je dit spul van begin tot eind mee te brullen onder de douche. Geen technisch geneuzel dus, enkel aanstekelijke en tegelijkertijd brute songs.

Dawn Of Mankind

Ondanks deze recht door zee aanpak, heeft de band ook nog enkele verassingen in petto. De in 2016 uitgekomen single Looking Back was hier al een voorproefje van. De band laat hier een wat melancholischere kant zien: de track opent met zwaarmoedig pianospel en ook het riffwerk dat volgt heeft een ietwat sombere ondertoon. Deze emotie is tevens terug te vinden in Double Edged, waar zelfs enkele strijkers hun intrede doen. In contrast met deze melancholie staat Never Thought, waar men op een synthesizer gedreven breakdown wordt getrakteerd die het nummer richting de sterren stuurt, geheel in Enter Shikari-stijl. Dit soort uitschieters laten duidelijk de potentie van deze band zien en kunnen wellicht als voorproefje dienen voor eventuele toekomstige muzikale uitingen.

Before The Heart Stops Beating is een uitstekend geproduceerd, non-pretentieus en vooral erg aanstekelijk ragfeest geworden, met hier en daar wat puike, onverwachte uitspattingen. Fans van een partij beukende metalcore à la Hatebreed doen er goed aan deze plaat eens een draai te geven.

Dawn Of Mankind - Before The Heart Stops Beating coverScore:

80/100

Label:

Eigen Beheer, 2017

Tracklisting:

 1. One Hateful Thursday
 2. Parted Ways
 3. Left For Dead
 4. Never Thought
 5. Spitting In My Face
 6. A New Beginning
 7. Double Edged
 8. No More Goodnight
 9. Get Back In Line
 10. Looking Back
 11. A Day To Remember
 12. Welcome Home

Line-up:

 • Sven Slokker – Vocalen
 • Rik van Bakel – Gitaar
 • Wilrik De Loose – Gitaar
 • Stijn van der Linden – Basgitaar
 • Cas Borghouts – Drums

Links: