Dawn of a Dark Age – Le Forche Caudine

Het Caudijnse Juk was een vernedering die de Romeinen ondergingen in de tweede Samnitische oorlog. Gezien de jaartallen op de albumtitels op La Forche Caudine, refereert Dawn of a Dark Age direct hieraan. La Forche Caudine (De smederij van Caudium) is het zevende werk van de Italiaanse multi-instrumentbespeler Vittorio Sabelli. Hij wordt bijgestaan door een leger aan gastmuzikanten. Het resultaat is muziek voor een zeer, zeer select publiek.

Wat moet je erover zeggen? Le Forche Caudine stoomt voort als een eindeloze oven waarin repetitieve handelingen worden verricht. Het is allemaal aaneen gesmeedt met een gemak waaruit blijkt dat de heer wel instrumenten kan bespelen. Wat er dan uit de oven komt is niet meer dan een vreemde verzameling atmosferische folkmetalstukken. Het kabbelt allemaal voort, maar erg weinig zaken ontspringen de sleur. De walsjes en gitaarstaccato’s worden afgewisseld met eindeloze saxofoonsolo’s en klarinetdeuntjes. De drums klinken veelal als percussie, vooral wanneer de folkpassages de overhand hebben. Het leidt tot wat op zijn best klinkt als Nokturnal Mortuum op een slechte dag. Het is bovendien exact hetzelfde recept als te horen was op La Tavola Osca. Langdradige passages met een pretentieuze jazzy klarinet die maar doorsoleert op een bedje van gelijkblijvende gitaarakkoorden en drumritmes. Vooral op het einde van Le Forche Caudine (321 a.C. – 2021 d.C.) Act I is de lol er al snel af.

De combinatie van drie factoren is vooral storend: 1. De passages met gesproken tekst. 2. De eindeloze klarinetescapades 3. De staccatogitaarakkoorden. Eerlijk gezegd heb ik echt geen flauw idee wat deze gast aan het doen is. Het is een soort Flight of the Bumblebee op de klarinet, maar dan met een hoop ruis eromheen in de vorm van doorsnee black metal,  en langdradig gelul. Kap er maar mee en ga iets fatsoenlijks maken.

Score:

50/100

Label:

Antiq Records, 2021

Tracklisting:

  1. Le Forche Caudine (321 a.C. – 2021 d.C.) Act I
  2. Le Forche Caudine (321 a.C. – 2021 d.C.) Act II

Line-up:

  • Vittorio Sabelli – Alles

Links: