Daäth Shadow – Crowns For Kings

Daäth Shadow – Crowns For Kings
Osmose Productions, 2009

Als je je debuutplaat direct bij Osmose mag uitbrengen doe je het over het algemeen prima. Het overkwam Daäth Shadow eind vorig jaar. En we hebben hier inderdaad iets speciaals aan de haak. Dit zevenkoppige gezelschap heeft namelijk schijt aan moderne fratsen, kuddegedrag en gestandaardiseerde toetreding tot het metalen landschap: “We prefer to remain in the shadows realm rather than playing a role in what we consider to have become a senseless tragical maze flooded by thousands of lost individuals looking for an identity.” Duidelijk?

Crowns For Kings geeft de luisteraar een niet alledaagse vorm van black/death metal. Binnen drie kwartier krijg je elf gevarieerde tracks voor je kiezen die de verhouding tussen beide subgenres prima in balans houden. Enerzijds hebben we het duistere tintje door middel van de helse vocalen (ze doen me soms wat denken aan die van Sathanas), de interessante ambient intermezzo’s en de rauwheid. Anderzijds beuken de vette drums je tot een stinkende emulsie, levenloos en waardeloos. De productie speelt hierbij logischerwijs een significante rol. Onder het beleid van Dan Swanö kreeg deze plaat een heldere en daardoor confronterende sound met zich mee. De eerdergenoemde intermezzo’s en sporadisch toegevoegde samples maken het album overzichtelijk. De zeven harde songs die overblijven, komen hierdoor geweldig tot hun recht met als onbetwist en verrassend hoogtepunt: Nicolstreet 1888. Na anderhalve minuut barst het nummer los en ontpopt het zich als een samensmelting van agressiviteit en rauwheid mét krachtig soleerwerk.

Met name de black metal-maatschappij gaat hier van genieten. Dit is indrukwekkende shit en bovendien iets om trots op te zijn, de band komt namelijk uit Groningen. Crowns For Kings is samen met de nieuwe Dark Fortress het eerste hoogtepunt van dit jaar voor mij. Voer voor zowel de duistere ziel als de agressor. Het maakt niet uit wie of wat je bent, Daäth Shadow heeft toch een hekel aan je.

Tracklisting:
Daäth Shadow - Crowns For Kings

 1. Untitled
 2. The Great Sabbath
 3. Servant of Lucifer
 4. Dominus Diabolus
 5. Crowns For Kings
 6. Veni Omnipotens Aeterne Diabolus
 7. Anthem of Death
 8. For Him
 9. Nicolstreet 1888
 10. Through The Dark Waterfalls

Line-up:

 • Inem Trah – Guitar, bass, samples
 • Six – Drums, samples, vocals
 • Nahash – Vocals
 • Neb-Heru – Vocals
 • ZLT – Narratives, samples
 • I-Nferii – Guitar
 • Y-Soth – Guitar

Links: