Darko US – Oni

Oké, dit wordt een vreemde. Darko US, kort door de bocht is een deathcore band. Er is alleen een hele grote bocht die moet gemaakt worden. Twee mensen staan centraal in deze band, die net zijn langspeler heeft uitgebracht. Chelsea Grin‘s Tom Barber (maakte ooit dienst uit bij Lorna Shore) en drummer Josh ‘Baby J’ Miller van Spite. Beide bands hebben net een zeer degelijk album uit, maar samen doen deze heren er nog een serieuze schep bovenop, samen met Josh Miller (Emmure). Darko US is beyond deathcore. Er wordt geëxperimenteerd met electro, djent, noise, math, trap, hardcore, ambient, rap, techdeath, gore en veel andere shizzle die je maag zal omkeren. Alles in eigen beheer, ook de weerzinwekkende en bizarre video’s. Darko US verlegt grenzen. Wij blij.

Ik heb nu al medelijden met mensen die lopen te verklaren dat deathcore de laatste jaren overgeproduceerde brol is. Echt waar, ik weet niet welke omschrijvingen ze aan die Darko US zullen moeten geven. De bloednerveuze, gillende gitaarloops, abrasieve riffs en constante stroom aan ongeloof veroorzakende monotone breakdowns worden namelijk nog digitaler en kunstmatiger door middel van allerhande elektronische effecten, EDM, drum ‘n’ bass, en Aphex Twin-achtige toestanden die ook in de video’s tot uiting komen. De meest indrukwekkende nummers op deze plaat, die vooral in het tweede deel van het album te horen zijn, werden trouwens al als singles uitgebracht mét videomateriaal. In deze recensie krijg je er alvast een aantal te verwerken. Niet alle nummer op dit Oni zijn trouwens knetterhard of oorverdovend. Een nummer als Infinite Beauty is zo mellow en emo als iets, net als het zweverige (The Birthday Massacre aandoende) Come Home en het titelnummer. Even op adem komen tussendoor, geen overbodige luxe.

Toch maar even een oplijsting maken van de te beluisteren en bekijken clips: Dragon Chaser (lekkere ritmiek), Evolving featuring Shaolin G. (we nemen de rap er voor lief bij), Gantz (stacatto djent pulp), Ana (die openingssectie is kwaadaardig headbangmateriaal) en Acid Inject (maximale viezigheid). Absoluut een ‘love it or hate it’-plaat, waarbij de meesten voor hate zullen gaan. Ik vind het allemaal dermate over de top dat ik overweeg deze in mijn jaarlijst te zetten. Haat het maar.

Score:

84/100

Label:

Eigen beheer, 2022

Tracklisting:

1. Begin
2. Looking Glass
3. Hyperkill feat. Ryo Kinoshita of Crystal Lake
4. Dragon Chaser
5. Rosaria’s Fingers feat. Kyle Anderson of Brand of Sacrifice
6. Infinite Beauty
7. Evolving feat. Shaolin G of UnityTX
8. R.T.G.O.B
9. Gantz
10. Oni
11. Ana feat. Taylor Barber of Left To Suffer
12. Sand Script
13. Acid Inject
14. Come Home feat. Rory Rodriguez of Dayseeker
15. Redo

Line-up:

  • Tom Barber – Keel
  • Josh Miller – Drums, Gitaar

Links: