Darkher – Realms

Dat het Duitse label Prophecy Productions een goed gehoor heeft voor bijzonder talent bewijzen ze al jaren. Ook het Engelse Darkher is hier geen uitzondering op. Dit sfeervolle doch duistere project, geleid door mevrouw Jayn H Wissenberg, heeft na de EP releases Darkher en The Kingdom Field – uit respectievelijk 2013 en 2014 – sinds augustus van dit jaar eindelijk een vervolg gekregen met een eerste full length release, het krachtige Realms.

Wie al bekend is geraakt met de sound van Darkher weet dat de muziek gedrenkt is met duistere soundscapes, aangevuld met de dromerige en tevens krachtige stem van mevrouw Wissenberg. Al snel wordt duidelijk dat Darkher haar verantwoordelijkheid is. Zo is Wissenberg verantwoordelijk voor de geschreven nummers, de mix en de productie. Daarin neemt ze naast de zang ook het merendeel van de instrumentale sectie voor haar rekening.

Vanaf de eerste tonen van de instrumentale opener Spirit Waker wordt al duidelijk wat Darkher wil bereiken met dit album, het creëren van een gitzwarte muzikale sfeer. De opener doet sterk denken aan een soundtrackscore zoals deze in het horrorgenre te vinden is en had niet misstaan op de soundtrack van de originele Resident Evil game. Maar vooral is Spirit Waker een passende inleiding naar het opvolgende Hollow Veil dat met zijn langzame, maar zware doomgeluid laat horen waarom Darkher een metalband is. Moths daarentegen is wat men misschien zou kunnen beschouwen als het meest zware nummer dat Adele nooit heeft geschreven tijdens een trip waarin ze constant naar het titelnummer van Black Sabbath heeft zitten luisteren. Wars kenmerkt zich door zijn opzwepende drums dat daarmee een enigszins militante sound creëert en The Dawn Brings a Saviour brengt herinneringen op aan Anathema rond de tijd van Alternative 4.

Opvallend genoeg hebben de nummers ondanks hun duisterheid enigszins een warm gevoel. Dit is geheel te verklaren door de volle mix. Ook gaan de nummers lekker in elkaar over, maar hebben ze elk een eigen karakter. Zo zit Buried Pt. 2 tegen de klassieke doom metal aan, waarop deze vervolgens soepel overgaat in het prachtige Foregone, dat daarentegen meer doet denken aan de Massive Attack klassieker Angel. Realms wordt afgesloten met het zachte Lament dat met zijn voortkabbelende akoestische gitaren klinkt als een gitzwart folknummer.

De kracht van Realms bevindt zich in de afwisseling, waardoor het album na elke luisterbeurt  een hoge replaywaarde heeft. Al met al is het aanrader voor liefhebbers van doom, heavy prog en gothic metal. Jammer genoeg heeft Darkher afgelopen oktober moeten afzeggen voor het Into The Void festival in verband met ziekte, maar we wachten met smart af naar de herkansing voor de live vertolking van dit materiaal.

darkher-realms-500x500Label:

Prophecy Productions, 2016

Tracklisting:

 1. Spirit Waker
 2. Hollow Veil
 3. Moths
 4. Wars
 5. The Dawn Brings a Saviour
 6. Buried Pt. 1
 7. Buried Pt. 2
 8. Foregone
 9. Lament

Line-up:

 • Jayn H. Wissenberg – Vocalen, Gitaar, Viool, Percussie
 • Martin T. Wissenberg – Gitaar, Bass
 • Shaun ’Winter’ Taylor-Steels – Drums

Links:

Score: 92/100