Darkest Mind – Oracle of Death

Eerste langspeler voor Darkest Mind, dat in 2015 een EP uitbracht met de naam Break The Circle. Met een stabiele line-up brachten de West-Vlamingen eind vorig Oracle of Death uit en ook al betreft het 2021, we nemen hem graag mee. Darkest Mind steekt zijn adoratie voor Dissection niet onder stoelen of banken, op de debuut EP stond niet voor niets The Somberlain als cover te horen. Nu krijgen we zeven nummers, goed voor drie kwart uur demonische metal.

Heel veel Dissection inderdaad, technisch-inhoudelijk, resulterend in gitaargerichte black en death metal. Dissection herken je in het feit dat er behoorlijk wat solo’s voorkomen, in typische Zweedse melodische stijl anno 1995. Darkest Mind heeft echter een veel modernere productie aangewend, waardoor de gedateerde sound ontbreekt van de geadoreerde Zweden. De productie in kwestie is eerder death metal gericht. Veel true ende evil effecten ga je niet horen, zo is bijvoorbeeld de strot ook vrij diep en death metal gericht. Ook het drumwerk is strak(ker dan in 1995), bijzonder strak en intens zelfs. Het leadgitaarwerk neigt vaak naar blackthrash, wat niet altijd aansluit op het geweldige (in meerdere zinnen van het woord) drumwerk. Het soleerwerk is prettig en wekt heel wat ouderwetse dynamiek op, al is het -vooral bij het minder snelle vingerwerk – vrij eenvoudig en voorspelbaar. Niet dat ik het zo kan naspelen, maar toch. Alles samen gaat het soms toch eerder richting Necrophobic, Unanimated of Sacramentum, wat natuurlijk bijna minstens even aantrekkelijk is als Dissection.

Een tweede herkenningspunt met Dissection zijn de instrumentale, deels akoestische, partijen. Sfeervol en dromerig. In de reguliere nummers komt het er vrij goed uit, in het instrumentale Awakened in the Cold Winter Eternal loopt de mix niet helemaal synchroon en is het niet allemaal even scherpzinnig. Vreemd genoeg wekt net dat nostalgische gevoelens op naar Dissection. Dat laatste doet me ook beseffen dat het omringende metalen geweld op Oracle of Death vrij bruut en bot klinkt, iets wat ik qua uitvoering niet meteen associeer met de meloblack die de heren intrinsiek willen brengen. Ik heb dan ook het idee dat er met een andere productie en meer genuanceerde mix er meer had ingezeten. Veelbelovend is het wel, alle ingrediënten zijn aanwezig en goede smaak hebben de heren zeker. Punten geven uit sympathie geven doen we niet, om aan te moedigen wel. Benieuwd wat dit geeft in de toekomst.

Score:

73/100

Label:

Immortal Frost Productions, 2021

Tracklisting:

1. Shadow of Life
2. Oracle of Death
3. Prophecy of the Stillborn
4. Awakened in the Cold Winter Eternal
5. Evoked by the Moon
6. The Indomitable Decay
7. Queen of Poison and Lust

Line-up:

  • Yuri D – Gitaar, bas, keel
  • Hammerman – Drums
  • Glenn D – Gitaar

Links: