Darkened – Mourn The Dying Light

Met de twee nummers die dit Mourn The Dying Light sieren hoopt Darkened de deathmetalfan lekker te maken voor het later in 2022 te verschijnen nieuwe album van de band. Dat moet wel lukken, zo schatten wij in. Het gebodene is namelijk van hoge kwaliteit en blijft ook nog eens prima plakken.

Eerst de band maar eens nader introduceren. Darkened is een internationale deathmetalmachine met leden uit Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Canada. Het verleidde de platenmaatschappij ertoe om de band op de promo Darkened (International) te noemen, maar dat lijkt toch niet de juiste naam. Meest gekende van die bandleden is vermoedelijk Andy Whale die van 1986 tot 1994 drumde bij een “bandje” met de naam Bolt Thrower. Ook de andere leden hebben hun sporen echter meer dan verdiend. Zo speelt bassist Tobias Cristiansson al weer geruime tijd in Grave. Ervaring genoeg dus, ook al omdat de Darkened zelf al twee releases op de naam heeft: de EP Into The Blackness uit 2019 en het volledige album Kingdom Of Decay uit 2020. In die reeks is het nu dus weer tijd voor een EP, zij het een korte want na negen minuten is het feest al voorbij.

En een feest is het geworden. In een goed en modern geluid worden twee afwisselende deathmetaltracks over ons uitgegoten. Opener Black Winter begint nog wat vinnig met fraai lopende gitaarriffjes. De vloeiende leadpartij die overneemt blijkt een aanwijzing voor wat er komen gaat. Darkened legt op deze EP namelijk stevig wat nadruk op melancholie en doom, zonder dat dat ten koste gaat van de kracht die death metal zo typeert. Denk daarbij aan een amalgaam van Amorphis ten tijde van Tales From The Thousand Lakes enerzijds en de Benediction-track Dark Is The Season anderzijds, samengesmolten boven een vuurtje dat af en toe wat opgepord wordt met een blackmetalloopje. Naar het einde toe wordt het nummer steeds wat melancholischer en symfonischer. Over mooi mijmerend gitaarwerk overtuigt Olson met zijn diepe grunt: “This is the black winter!”. Nee, voor Olson is het licht aan het eind van de tunnel al lang geleden gedoofd.

De opbouw van The Slime Runs Down Your Throat (lekker hoor, mannen!) is juist omgekeerd. Mooie doomlijnen en trage drums geven een warm gevoel. Die warmte wordt echter al snel wreed verstoord door baldadig rappe riffs, waartussen opnieuw ruimte wordt gelaten voor meer symfonische partijen. Die doen het nummer ademen maar op tempo wordt er lekker bijtend afgesloten.

En zo brengt Mourn The Dying Light negen minuten doomy kwaliteitsdeath die doet uitkijken naar dat nieuwe album. Kom maar op!

Label:

Edged Circle Productions, 2022

Tracklisting:

  1. Black Winter
  2. The Slime Runs Down Your Throat

Line-up:

  • Gord Olson – Vocalen
  • Andy Whale – Drums
  • Linus Nirbrant – Gitaar
  • Hempa Brynolfsson – Gitaar
  • Tobias Cristiansson – Basgitaar

Links: