Dark Reflection – Everlasting Night

In 2015 werd dit Zweedse Dark Reflection opgericht, maar nu pas, ruim acht jaar na de geboorte van de band, komt de eerste plaat pas uit: Everlasting Night en dit via Grind To Death Records. Buiten de quote: “melodische death metal in de stijl van de oude platen van In Flames” werd er door de promo- en platenboer in kwestie niet meer informatie doorgeven. Nu, als richtingaanwijzer kan dat al wel tellen natuurlijk. Nochtans weten we allemaal dat deze richtingaanwijzer maar al te vaak en al te graag, vaak foutief, wordt gebruikt. Of we dan ook in In Flames-land gaan aankomen valt sterk te betwijfelen. Ik ga in ieder geval een poging wagen om jullie de juiste richting op te helpen. Hopelijk wordt dit een niet al te moeilijke klus. De plaat wordt aan de man en de vrouw gebracht net na de zomer dus je kan nog even wat bijklussen om wat centjes binnen te rijven alvorens je de beslissing neemt dit album aan je collectie toe te voegen en liefst fysiek natuurlijk want anders houdt de band er geen rotte euro aan over.

Een door kettinggeluiden gedragen nummer dat zich Rise laat noemen start de plaat op. De HM-2 pedaaltjes zijn er ook weer bij. Als je het mij vraagt niet zo typisch afgesteld als bij bands als Grave of dergelijke maar je kan er toch niet langs luisteren. House Of Black gaat op de ingeslagen weg verder, een erg dynamisch bij wijlen dansend nummer. De muziek van deze Zweden mag je gerust het etiket “uit de oude doos” opkleven. Welke bands zitten er in die oude doos? Ja, oude In Flames maar niet overdreven, The Everdawn, Gates Of Ishtar, The Moaning of Scheitan zijn zo de eerste bands waar ik aan moet denken. Ik kan ook gewoon kortweg verwijzen naar heel wat releases van het No Fashion-label.

Vaak zijn de nummers kort en krachtig, worden ze voorzien van een duidelijke structuur en krijg je hoop en al drie a vier riffjes per nummer te horen, meer moet dat soms ook gewoon niet zijn. Luister naar het titelnummer Everlasting Night, het nummer van de bovenstaande videoclip, Animus  of Geske en je begrijpt perfect wat ik bedoel. En de obligate akoestische gitaarpartij? Die vind ik jammerlijk nergens terug. Poeh jongens, twaalf nummers is misschien toch ook wat te veel van het goede. Een beetje filteren is de boodschap voor de volgende plaat als je het mij vraagt. Want na een poosje vind je het kaf tussen het koren niet meer.

En zijn we dan ook aanbeland, aangekomen in In Flames-land? Ik denk persoonlijk van niet. Het is duidelijk dat Dark Reflection ergens in de nabijheid zijn tenten heeft opgeslagen en nu en dan eens over de heg kijkt wat de buren gedaan hebben. Wil je zelf je oordeel vellen over dit Everlasting Night van de Zweden van Dark Reflection dan moet je nog even geduld uitoefenen. Je kan alvast in voorbereiding de clips doornemen die op het wereldwijde web voor je verzameld staan.

Score:

75/100

Label:

Grind To Death Records, 2023

Tracklisting:

 1. Rise
 2. House Of Black
 3. Everlasting Night
 4. Forever Altering
 5. Death’s Burden
 6. Animus
 7. Dark Reflection
 8. Our Decay
 9. Harvest
 10. Pious
 11. Geske
 12. Mirrorchapel

Line-up:

 • Jonas Petter – Bas
 • Jack Dixon – Drum
 • Nicklas Olsson – Gitaar
 • Nail Nordin – Zang
 • Johan Söderlund – Gitaar

Links: