Dark Fortress – Ylem

Dark Fortress – Ylem
Century Media Records, 2010

Inmiddels is Dark Fortress allesbehalve onbekend in het black metal-wereldje. Eidolon (2008) was mijns inziens een sfeervolle topper, voorzien van een creepy sound en een aantal uiterst goede tracks. De band is bij Century Media gebleven en sinds het vorige album zijn wisselingen binnen de line-up niet van toepassing geweest. De tijd voor Ylem is aangebroken.

De band had tijdens het schrijven van deze plaat overduidelijk door dat er geen Eidolon II uit de pijpleiding mocht komen. Direct is te horen dat Dark Fortress de lat zowel technisch als op gebied van songwriting hoger heeft gelegd met Ylem. De nummers zijn langer en maken deze plaat minder makkelijk te beluisteren dan zijn voorgangers. Dark Fortress stond altijd al bekend om de spontane manier van nummerverloop, maar Ylem slaat alles. Nummers van acht minuten zijn geen uitzondering en de elf tracks klokken tezamen maar liefst zeventig minuten. Een flinke zit en zeker geen tussendoortje. Bepaalde liefhebbers zullen hierdoor afhaken terwijl anderen zich opgewonden op de ontdekkingsreis zullen storten.

Dark Fortress

Alle elementen van weleer kennen meer variatie dan voorheen. De donkere stem van Morean bereikt meer uithoeken en zelfs enkele imposante death-grunts in Satan Bled. Drummer Seraph doet de wenkbrauwen soms fronzen met zijn op het eerste gehoor misplaatste blastbeats in onder andere As The World Keels Over en Osiris. Het snarenwerk is zoals gezegd technischer (met momenten) en in combinatie met een heldere productie is het plaatje gewoonweg af.

Dit is een prima vervolg op Eidolon want uiteraard zijn er nog voldoende invloeden van eerder werk op deze nieuwe te vinden. De effectieve ritmes in Hirudineans en Satan Bled en een vertrouwd klinkende Morean in Silence bijvoorbeeld. Verrassend lekker zijn de cleane (!) zanglijnen in Evenfall en het vrijwel geheel cleane Wraith (gezongen door Mortal, een vriend van de band). Een luistertip voor de misantroop? The Valley, slepend, tergend, heerlijk.

Dit album gaat verder de duisternis in, is innovatiever en kent ontzettend veel variatie. Dark Fortress legt de laat erg hoog en zal met Ylem meer liefhebbers winnen dan verliezen. Dikke aanrader!

Tracklisting:
Dark Fortress - Ylem

 1. Ylem
 2. As The World Keels Over
 3. Osiris
 4. Silence
 5. Evenfall
 6. Redivider
 7. Satan Bled
 8. Hirudineans
 9. Nemesis
 10. The Valley
 11. Wraith

Line-up:

 • Morean – Vocals
 • Asvargyr – Guitar
 • V. Santura – Guitar
 • Draug – Bass
 • Paymon – Keyboards
 • Seraph – Drums

Links: