Dark Awake – Hekateion

Alchemie en sterke filosofie zijn het uitgangspunt van het Griekse Dark Awake. Muzikant Shelmerdine is het brein achter de act. Hij is al vijftien+ jaar actief, en doet dat lang niet onverdienstelijk. De vrouwelijke vocalen op dit album worden waargenomen door Sekte. Het album betreft vier songs met een speelduur van 49 minuten. Laten we eens kijken of dit project vol van martiale industrial/neo-folk met Hekateion goud heeft gemaakt!

Een Hekateion is een pilaar met aan drie zijden de Griekse godin Hekate afgebeeld. Vaak wordt zij afgebeeld met fakkels in haar handen of een sleutel. Hekate staat voor verschillende zaken zoals hekserij, betoveringen, de nacht enzovoorts. Opener Hekateion biedt 23:23 minuten aan buitengewoon lichte en fijnzinnige ambient. Wees voorbereid op minimale windgeluiden en mythisch ge-echo en gefluister. Achter de fluisters klinken soms vage zuchten van geesten. Het start met een afdaling in de grot, met wat klinkt als het geluid van een douche. Het is onheilspellend en naargeestig, en het voelt aan als een foute cultfilm uit de jaren ’60 waarin mystiek en horror zijn vermengd. De incantaties volgen met golven waardoor de song als een echte rite met verschillende rituelen overkomt. Dan ineens komen trommels om de hoek kijken. De dreigende sfeer wordt omgezet in een ritmisch ritueel. Het volgende hoofdstuk is een korte spreuk bij de naam Erebenne Arkuia Nekui. Een oude aanroeping van Hekate.

Triformis Dadouchos Soteira vertaalt naar iets als Drievoudige Dadouchos Verlosser. Dadouchos kan verschillende betekenissen hebben. Zo is het een epitheton van Demeter die op zoek gaat naar haar dochter Persephone met haar fakkel. Een epitheton is een specifieke verschijningsvorm of staat van een Griekse god. U denkt: wat de fuck kraamt die Dypfrys nu weer uit?  Ik zal niet verder ingaan op de mysteriën van Eleusis, maar het staat u uiteraard vrij om uzelf erin te verdiepen. Het voegt in elk geval waarde toe aan de minimalistische religieuze ambient die Dark Awake hier schept. Damnomeneia is een gedeelte van de inscriptie in de scepter van Hekate. De volledige inscriptie luidt: Dammo, Damnomeneia, Damasandra, Damnodamia. Damnomeneia zou vertalen tot iets van ‘Middenoverwinnaar’. De scepter was een geschenk van Kronos aan Hekate, als symbool voor de orde en het lot van de wereld. Muzikaal gebeurt er vrij weinig, en het winderige en broeierig religieuze klimaat wordt op pijl gehouden. Tegen het einde volgt zelfs een soort zachte klarinet die kort een toon blaast.

Alleen geschikt voor hen die een religieuze ervaring zoeken in oude en obscure riten gelinkt aan Hekate. Hekateion is een omvattende kennismaking met de diepten van Hekate. Dark Awake weet hoe fijnzinnig minimalisme ingezet kan worden om sfeer op te roepen. Het concept in combinatie met deze mysterieuze uitvoering klinkt als een klok. Hekateion is de soundtrack voor uw volgende seance.

Score:

85/100

Label:

Aesthetic Death, 2020

Tracklisting:

  1. Hekateion
  2. Erebenne Arkuia Nekui
  3. Triformis Dadouchos Soteira
  4. Damnomeneia

Line-up:

  • Shelmerdine – Ambient
  • Sekte – Vocalen

Links: