Dantalion – Time To Pass Away

Uit Galicië komt dit Spaans geweld, Dantalion, genaamd. Op zich al een gevestigde waarde binnen de blackmetalscene. Dit Time To Pass Away is immers alweer hun achtste volwaardige plaat. Ik kan me enkel de voorgangers, When The Ravens Fly Over Me uit 2006 en All Roads Lead To Death uit 2010 voor de geest halen.

Darkwoods, een Spaans label dat zich concentreert op Spaanse bands, heeft besloten deze plaat uit te brengen nadat de samenwerking met het Griekse Sleazy Rider werd afgerond. De black metal van deze Spanjaarden is doordrenkt met een groezelige ondertoon en wordt telkenmale rauw, ruw en vaak iets gepolijster, qua productie, gebracht. Sanguinist is weer terug aan de microfoon nadat hij van het toneel verdween na het uitbrengen van Return To Deep Lethargy. En dat is een goede keuze. Zijn met pek en teer besmeurde, vaak theatraal vibrerende, stembanden, passen perfect bij de muziek.

Na een obscuur intro, The Call, dat meteen de sfeer schept, is een nummer als The Relentless Shadow, een welgekomen, hernieuwde kennismaking met dit vijftal dat er nog steeds in slaagt erg goede, kwaliteitsvolle black metal af te leveren. En het moet gezegd, de muziek hakt er fijntjes in. De vlijmscherpe vocalen van Sanguinist snijden erg dunne reepjes van je huid en de mespuntjes peper en zout, waarmee deze nieuw ontstane wondes worden ingewreven, afkomstig van de draaimolen van Naemoth, zijn van uitmuntende kwaliteit. Zo kan je, na het beluisteren van drie nummers, als je ook Gate To An Eternal Doom, meetelt, al rustig spreken van een prima plaat. Ik heb de indruk dat er ook wat meer melodie verwerkt zit in de gitaarthema’s, wat het luisterplezier enkel nog maar vergroot.

In Times To Close The Circle horen we een magisch hoofdthema dat erg sterk wordt uitgesponnen. Luister naar de accenten op de ridecymbaal, luister ook naar de dubbele baslijn die perfect invalt, luister naar de vocalen… Dit noemt men perfectie! Dit is tot heden, voor mij, het blackmetalnummer van 2021!

En het gaat maar door en door… de doortastende vocalen blijven komen, luister naar Constant Mourning Process. In datzelfde nummer glijdt vervolgens een heerlijke solo die hand in hand gaat met de bas op gepaste tijd het nummer in. Of een doorspekte gitaarriff in From Suffering To Oblivion met ook hier weer een strakke, melodieuze solo.

Prachtplaat! Black metal van het hoogste niveau! Uitmuntend gebracht met die oh zo kenmerkende groezelige, korzelige ondertoon besmeurt met al het vet en bloed beschikbaar op moeder Aarde.

Score:

95/100

Label:

Darkwoods, 2021

Tracklisting:

 1. The Call
 2. The Relentless Shadow
 3. Gate To An Eternal Doom
 4. Time To Close The Circle
 5. Constant Mourning Process
 6. The Mischievous Face
 7. From Suffering To Oblivion
 8. From Consciousness To The Grave

Line-up:

 • Naemoth – Drum
 • Netzja – Gitaar
 • Sanguinist – Zang
 • Vorgh – Gitaar
 • Fontán – Bas

Links: